Bakan Karaismailoğlu açıkladı: “Yeni dönem ulusal siber güvenlik stratejimiz, siber güvenlikte ülkemizi uluslararası marka haline getirmek”

Karaismailoğlu, “Bakanlık olarak bağlı kuruluşlar ile birlikte ülkeyi siber saldırı tehditlerinden koruyabilmek için titiz bir çalışma yürütüyoruz. Yeni dönem ulusal siber güvenlik stratejimiz, siber güvenlikte ülkemizi uluslararası marka haline getirmek. Siber güvenliğin sağlanmasında ‘Yerli ve Milli’ ürünlerin geliştirilmesi ve kullanılmasına öncelik verdik” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Siber Güvenlik ve Güvenli Veri Paylaşımı Transferi" temalı “13'üncü Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı”na katıldı.  13'üncü Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı, BizBize video konferans ve webinar uygulaması üzerinden gerçekleşti.

-“2020 yılında 102 binden fazla siber saldırı engellendi”

Yaşanılan pandemi sürecinde, SOME İletişim Platformu üzerinden Covid-19 ile ilgili yayımlanan tehdit istihbarat raporunda, 42 adet zararlı yazılım incelemesi ve 569 adet zararlı yazılım bilgisi paylaşıldığını belirten Bakan Karaismailoğlu, “814 adet zararlı dropper ve komuta kontrol merkezi engellenmiştir. Ülkemizi hedef alan ve engellenen siber saldırıların sayısı 2018’de 73 bin iken, 2019’da 150 bine çıkmıştır” dedi. Karaismailoğlu, 2020 yılında şu ana kadar gerçekleşen ve engellenen saldırı sayısının ise 102 bini aştığını söyledi.

-“Siber güvenlikte ülkemizi uluslararası marka haline getireceğiz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bağlı kuruluşlar ile birlikte ülkeyi siber saldırı tehditlerinden koruyabilmek için titiz bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Bakan Karaismailoğlu, “2013-2014 ve 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planlarını hazırladık. Yeni dönem ulusal siber güvenlik stratejimizi ülke ekonomisini geliştirmek, toplumsal yaşamı korumak, milli güvenliği sağlamak, ülkemizde güvenli biçimde işleyen bir siber ortama sahip olmak ve siber güvenlikte ülkemizi uluslararası marka haline gelmek şekilde belirledik” ifadelerini kullandı.

-“Türkiye, siber güvenlikteki gayretleriyle; Avrupa’da 11. sırada yer almaktadır”

Siber güvenliğin sağlanmasında ‘Yerli ve Milli’ ürünlerin geliştirilmesi ve kullanılmasına öncelik verildiğine dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, bu konuda tamamen yerli ve milli kaynaklarla üretilen KASIRGA, AVCI ve AZAD adlarındaki siber güvenlik uygulamalarının son derece başarılı olduğunun altını çizdi. Karaismailoğlu, “Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Global Siber Güvenlik Endeksinde, Türkiye 2019 yılında bir önceki yıla göre 23 basamak birden yükselerek, Dünya’da 20. sıraya çıkmıştır. Türkiye, siber güvenlikteki gayretleriyle; Avrupa’da 11. sırada yer almaktadır” dedi.

- Pandemi döneminde bilişim sektörü yüzde 15 oranında büyüdü”

Bakan Karaismailoğlu, Pandemi etkilerinin yoğun olarak görüldüğü 2020 yılında, bilişim sektörünün yüzde 15 oranında büyüdüğüne dikkat çekti. Karaismailoğlu, “Sabit ve mobil genişbant internet kullanımında yüzde 50 oranında artış oldu. Ses ve internet trafiklerinde de yüzde 50’ye varan artış yaşandı. Fiber hat uzunluğumuz, 404 bin kilometreyi aştı. Sabit geniş bant abone sayımız, 15 milyon 300 bini geçti. 83 milyona ulaşan mobil abone sayısının yüzde 90’dan fazlası, son dört yılda 4.5G hizmetini kullanmaya başladı. Genişbantta abone sayısı, 78 milyon 400 bine ulaştı” bilgisini paylaştı.