Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak Mustafakemalpaşa İlçesi’nin içme suyunu sil baştan yenileyecek 326 kilometrelik hattın temeli Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı törenle atıldı.

Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması için ulaşımdan altyapıya,  spordan çevreye kadar her alanda farklı projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan da tüm ilçelerde yaşam kalitesini yükseltecek yatırımlara devam ediyor. Avrupa Yatırım Bankası’ndan sağlanan ve Mustafakemalpaşa, İnegöl ve Karacabey ilçelerini kapsayan 50 milyon Euro’luk krediyle BUSKİ Genel Müdürlüğü marifetiyle yapılacak dev altyapı yatırımına İnegöl ve Karacabey’in ardından Mustafakemalpaşa’da da start verildi. Yaklaşık 48 milyon TL’ye mal olacak ve toplamda 326 kilometrelik hattın sil baştan yenileceği projenin temeli, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Vali Yakup Canbolat, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Bursa Milletvekilleri Efkan Ala, Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Esgin, Osman Mesten, Zafer Işık ve Ahmet Kılıç, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman ile ilçe halkının da katıldığı törenle atıldı.

50 yıllık altyapı yenileniyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mustafakemalpaşa’nın 100 bini aşan nüfusuyla Bursa’nın batıdaki gelişmeye en açık ilçelerinden biri olduğunu söyledi. Mustafakemalpaşa’nın ticaret, sanayi, tarım, hayvancılık ve turizmle öne çıkan bir ilçe olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Birçok ilçemizde olduğu gibi Mustafakemalpaşa ilçemizde de yatırımlar devam ediyor. Ben Kasım 2017'de göreve başlamıştım. O tarihten bu zamana 31 kilometre sıcak asfalt, 160 kilometre sathi kaplama, 7600 metre oto korkuluk, 32 bin metre bordür, tretuvar, 53 bin metrekare parke temini, köprüler ve diğer düzenlemelerle beraber yaklaşık 191 milyonluk bir bedeli buraya harcadık. Yine en ücra mahallelere varana kadar 121 kilometre içme suyu hattı, 52 kilometre kanalizasyon hattı, 4.7 kilometre yağmur suyu hattı imalatı, dere temizliği,  3 tane içme suyu deposu, arıtma tesisi, gölet ve sulama tesisini hayata geçirdik. Bu ilçemizin altyapısı 1970'li yıllarda yapılmış. Yüzde 60 mertebesinde kayıp kaçak var. Sık sık arızalar meydana geliyor. Avrupa Yatırım Bankası kredimizle başlattığımız bu proje ile bu manada ihtiyaç kalmayacak. Proje kapsamında 8 kilometre içme suyu arıtma tesisi ile su deposu arası isale hatları, 208 kilometre içme suyu şebeke hattı, 110 kilometre evsel bağlantılar olmak üzere toplamda 326 kilometrelik bir çalışma yapılacak. İnşallah çok kısa bir zaman içerisinde kanalizasyon ve yağmursuyu ile alakalı da ihaleyi yapıp, ilçe halkımızla buluşturacağız. Bu proje Mustafakemalpaşa’da yaşayan her bir bireyin hayaliydi. Bir şehrin gelişmişliğin önemli göstergelerinden bir tanesi. Bu ana tanıklık etmek bizim için son derece büyük bir mutluluk. Mustafakemalpaşalı hemşehrilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Bursa’ya böyle hizmetler yaraşır

Bursa’da temel atma ve açılışlarla dolu bereketli bir gün yaşadıklarını dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise artık ömrünü tamamlayan 1970’li yıllardan kalma içme suyu şebekesinin bu proje ile yenileceğini hatırlattı. Böyle büyük bütçeli yatırımların ilçe belediyesi tarafından yapılmasının kolay olmadığını ifade eden Bakan Varank, “Sağ olsun Büyükşehir Belediyesi elini taşın altına koydu. Gerekli finansmanı buldu ve bugün yaklaşık 50 milyon liraya mal olacak bu şebekenin temel atmasını gerçekleştiriyoruz. Siyasette bazıları yatırımlara karşı, bazıları da sadece yerin üstüne çalışır. Yerin altına kimse yatırım yapmaz. Niye gözükmüyor diye. Ama aslında vatandaşın sorununu çözecekseniz o yerin altına da o yatırımları yapmak zorundasınız. İşte bugünkü temel atma yereldeki uyumun en güzel örneklerinden. Aslında AK belediyecilik budur. Hem Büyükşehir Belediyemiz, hem de ilçemizde Bursalılar AK Parti'ye güvendi yetki verdi. Bu güvenin sonucunda ilçemiz tarihindeki en büyük yatırımın temellerini atıyoruz. Biz su zengini bir ülke değiliz. Kaynaklarımızı korumak mecburiyetindeyiz. Maalesef eski şebekede yüzde 60'lara varan kayıp kaçaklar vardı. Bu oran çok yüksek. İşte yeni hattımızda bu kayıp kaçak oranını da düşürmüş olacağız. Toplam 326 kilometrelik bir hatla Mustafakemalpaşa'nın bu sorununu tarihi gömmüş olacağız. Hem Mehmet Kanar, hem de Alinur Aktaş başkanımıza bu tarihi yatırım ve hizmet için teşekkürlerimi sunuyorum. Bursa'ya, AK belediyeciliğe işte bunun gibi hizmetler, bunun gibi yatırımlar yaraşır” diye konuştu.

Bakan Varank, konuşmasının sonunda, işin 850 gün olan bitim süresini ise müteahhit firmanın sahibi ile görüşerek 700 güne indirdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin de Mustafakemalpaşa’nın Bursa yüzölçümünün yüzde 25’inden fazla yüzölçümüyle bir üretim merkezi olduğunu hatırlatarak, içme suyu hattını tamamen yenileyecek proje nedeniyle başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar da seçimden önce içme suyu borularını değiştireceklerinin sözünü verdiğini hatırlatarak, Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle 18 ay gibi kısa bir sürede temeli atarak sözünü tutmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar günün anısına Bakan Varank’a hediye takdim ederken, daha sonra Bakan Varank ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilk borunun döşeneceği kanala kürekle zemin malzemesi atarak, çalışmayı resmen başlatmış oldu.