Başkan Erdem 730 günde Nilüfer’i anlattı

Belediye Başkanlığı görevinde 730 günü geride bırakan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, üretimin-emeğin kenti olan Nilüfer’e “Tarım Kenti” kimliğini kazandırmak istediklerini belirterek , “Bugün bütün Türkiye Nilüfer’i, çağdaş bir kent kimliğinin yanı sıra, “Sanatın ve sanatçının dostu” bir kent olarak tanıyor” dedi.  Artık büyüyen bir Nilüfer istemediklerini de vurgulayan Erdem,  “Büyümenin kontrollü olmasını istiyoruz” dedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, 31 Mart 2019 seçimlerinin ardından geçen 2 yılın değerlendirmesini yapmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Nilüfer Nikahevi’nde düzenlenen toplantıya çok sayıda basın mensubunun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, İYİ Parti İlçe Başkanı Levent Öncü ile Nilüfer Belediye başkan yardımcıları katıldı. 

Toplantıda konuşmasına 34 yıllık geçmişe sahip Nilüfer’in bugünkü hale gelmesinde emek gösteren eski dönem belediye başkanlarına teşekkür ederek başlayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra geçen sürede yapılan çalışmaları anlattı. Nilüfer’in çok hızlı bir büyüme grafiği sergileyerek, kurulduğunda tahmini 50 bin olan nüfusunun 485 bine ulaştığını ifade eden Başkan Erdem, kente kimlik kazandırma çabalarının ise Bursa’da bir odak kayması oluşturduğunu dile getirdi. 

34 yılda neredeyse 10 kat artan nüfusu Nilüfer’e çeken şeyin sadece planlı yapılaşma değil, aslında sunulan yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Başkan Erdem, “Kente kimlik kazandırmak için hummalı bir çabaya girişen Nilüfer Belediyesi, bu ‘otelkent’i, kültür-sanat ve spor kenti haline getirdi. Ve Bursa’da adeta bir odak kayması yarattı. Eskiden kültürel etkinliklere ulaşmak için Nilüferliler kent merkezine giderdi. Oysa şimdi aynı amaçla bütün Bursa Nilüfer’e geliyor. Bugün bütün Türkiye Nilüfer’i, çağdaş bir kent kimliğinin yanı sıra, “Sanatın ve sanatçının dostu” bir kent olarak tanıyor. Kimliğimizle gurur duyuyor ve bu kimlikle yürümeye devam ediyoruz. Nilüfer’e bugün sahip olduğu değerleri kazandıran, bu kente emeği geçen tüm belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizler onlardan devraldığımız bayrağı daha yukarılara taşımak ve bu kentin renklerine yeni renkler eklemek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

8 sanayi bölgesini barındıran ve bu yönüyle üretimin-emeğin kenti olan Nilüfer’e “Tarım Kenti” kimliğini kazandırmak istediklerini kaydeden Başkan Erdem, sözlerine şöyle devam etti; “Biliyoruz ki gelecek tarımda. Temiz havası, temiz suyu, temiz toprağı olan, sağlıklı gıda üretebilen ülkeler geleceğin en güçlü ve en zengin ülkeleri olacak. Nilüfer’i, işte o geleceğe hazırlıyoruz. Bu yüzden çevre sağlığına ve tarımsal üretime yönelik çalışmaları önemsiyoruz. Bu yüzden Nilüfer’in sanayi kenti kimliğini mevcut haliyle korumak ama tarım kenti kimliğini büyütmek istiyoruz. Son 2 yılda tarım alanındaki çalışmalar ile pandemi sebebiyle halk sağlığına yönelik çalışmalarımız ağırlık kazandı. Öte yandan başta yoksullar, engelliler ve yaşlılar olmak üzere toplumun dezavantajlı gruplarına yönelik hizmetler, pandemi döneminde daha büyük bir önem kazandı. Ve bizler dayanışma ile sürecin tüm olumsuzluklarını ortadan kaldırmaya çalıştık.”

Son 2 yılda çocuklara yönelik 2 Kodlama Atölyesi, kırsalda bilgisayar sınıfları ve internet erişimi sağlama yönünde çalışmalar yaptıklarını ve Hasanağa, Konaklı, Fethiye Kadın ve Çocuk Akademileri’ni hizmete açtıklarını ifade eden Başkan Erdem, “Ayrıca Burak Berk Kreşi ile Çamlıca İzzet Şadi Sayarel Kreşi’ni ve 89 öğrenci kapasiteli Nilüfer Belediyesi Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu'nu hizmete açtık. Nilüfer’de yaşlı nüfusa yönelik hizmetlere de büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda Bursa’da bir ilki gerçekleştirerek Uluslararası Lions Kulübü Dernekleri 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu ve hayırsever Dikencik Ailesi iş birliğiyle, Nilüfer'e Alzheimer Hasta Konuk Evi'ni kazandırdık. Nilüfer’in ikinci huzurevi olan İzzet Şadi Sayarel Huzurevi'ni Çamlıca Mahallesi’nde hizmete açtık. Nilüfer’de yalnız yaşayan ve kendine bakamayacak durumda olan yaşlıların hem kişisel temizliğini, hem ev temizliğini üstlendik ve her gün sıcak yemek servisi yaparak yaşamlarını kolaylaştırdık. İşsizliğin çığ gibi büyüdüğü günümüzde sosyal girişim fikirleri olan vatandaşlarımıza rehberlik etmek ve fon bulmalarına destek olmak amacıyla Sosyal Girişimcilik Merkezi’ni kurduk. Öte yandan sağlıklı bir kent ortamı için gereken düzenlemeleri yaptık. Nilüfer’e birinci sınıf Atık Getirme Merkezi kazandırdık ve sıfır atık belgesini aldık. 2 yılda 23 yeni park ve koşuyolu yaparak kentimizdeki park sayısını 310’a çıkardık. Ağaçlandırma çalışmalarımız kapsamında 55 bin fidanın toprakla buluşmasını sağladık. Çok sayıda ödül alan Kompost Ünitesi’nin ardından, budama atıklarının komposta dönüştürülerek peyzaj çalışmalarında kullanılması yönünde çalışmalar başlattık. Halk sağlığı adına ihtiyaç duyulan mahallelerimize Aile Sağlığı Merkezi kazandırmak için çalışmalar yaptık. Demirci, Kızılcıklı ve Balat mahallelerimizde hayırsever desteğiyle Aile Sağlığı Merkezleri'ni hizmete kazandırdık. Fethiye Sosyal Yaşam Alanı projesi kapsamında bölgeye bir kapalı pazaryeri, kodlama atölyesi, sergi salonu, Kadın ve Çocuk Akademisi olarak kullanılacak mekanlar kazandırdık. Apollonia Nekropol Arkeoparkı projesinin ilk etabını tamamlayarak, bölgeyi bir açıkhava müzesi olarak düzenledik. Pandemi sürecinde yol-asfalt çalışmalarımız aralıksız devam etti. 55 km. yeni yol açtık, 71 km asfalt kaplama çalışması, 8 km bisiklet yolu, 29 km sathi kaplama çalışması yaptık. Kent merkezindeki çalışmaların yanı sıra, Nilüfer’de yıllardır büyük ihtiyaç duyulan kırsal mahallelerimiz arasındaki bağlantı yollarını da hayata geçirdik” dedi.

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Erdem, bir soru üzerine yap-işlet-devret modeliyle kente kazandırılan ancak özel sektörün uyguladığı fiyatların yüksekliği nedeniyle zaman zaman vatandaşların eleştirilerine konu olan Nilüfer Nikahevi ve Nilüfer Belediyesi Kapalı Otoparkı’nın kamulaştırılmasından sonra, Nikahevi’nde salon ücretlerinin yüzde 88’e varan oranlarda geriye çekildiğini, otoparkın ücret tarifesinin ise, 30 dakikaya kadar ücretsiz, gün boyu 5 TL ve cumartesi günleri de ücretsiz olarak belirlendiğini söyledi. Kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması adına daha önce taşeron firmalara yaptırılan bazı hizmetlerde değişikliğe giderek, belediyenin araç parkının genişletildiğini sözlerine ekleyen Başkan Erdem, “Belediyemiz hizmetlerinde kullanılmak üzere toplam 98 adet araç ve iş makinesi satın adlık. Böylelikle daha önce araç kiralama yoluyla yapılan çalışmalardan büyük ölçüde tasarruf sağladık. Örneğin 6 sulama tankeri alarak park bahçelerin sulaması işini taşerondan alıp kendimiz yapmaya başladık. Tüm bu yapılan düzenlemeler sonucu yıllık 7 milyon 226 bin lira tasarruf sağladık” dedi.

“Nilüfer kontrollü büyümeli”

Nilüfer’de artan yapılaşmayla ilgili soruları da yanıtlayan Başkan Erdem, Nilüfer’in hızla büyüdüğünü ancak artık bu büyümenin kontrollü olması gerektiğini ifade etti. Erdem, “Kontrolsüz büyüyen bir kent istemiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu master planında 2035 yılı projeksiyonuna göre Nilüfer’de 975 bin nüfus öngörülüyor. Büyümenin kontrollü olmasını istiyoruz” diye konuştu. Nilüfer’in aynı zamanda bir sanayi kenti olduğunu ifade eden Başkan Erdem, artık yeni sanayi bölgelerinin de kurulmaması gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Erdem, “Nilüfer’deki sanayileşmeyi bu haliyle koruma amacındayız. Yeni sanayi alanı oluşmasına izin verme niyetinde değiliz” ifadelerini kullandı.  

Özellikle tarım arazilerine yapılan kaçak yapılaşmayla kararlı bir şekilde mücadele ettiklerini söyleyen Başkan Erdem, “Kaçak yapılarla mevcut yasal şartlarda mücadele mümkün değil, Kaçak yapı yapan vatandaşın arazisi hazineye devredilsin.  Ancak böyle bir yöntem caydırıcı olur. Önlem almazsak İmar Barışı, İmar Affı diyerek yasal hale geliyor” dedi. 

CHP döneminde Nilüfer’e ne kadar yeşil alan kazandırıldığı sorusuna da yanıt veren Başkan Erdem, “Son 22 yılda 239 park yaptık. Toplam 812 bin metrekare alanda 239 park yaptık. 2009 yılında beldelerin dahil olmasıyla oradaki 71 park da eklenince park sayımız 310’a çıktı. Bu 310 parkın içinde son 2 yılda yapılan yeni park ve koşuyolu sayısı 23’tür. Öte yandan CHP döneminde yani son 22 yılda, 238 ağaçlandırma alanında fidan dikme kampanyaları yaptık. Alan olarak söylemek gerekirse 504 bin 182 metrekare alanda ağaçlandırma çalışması yapıldı. Sadece son 2 yılda, 55 bin fidanın toprakla buluşmasını sağladık. Bütün bunların toplamında, CHP döneminde kente 1 milyon 316 bin metrekare yeşil alan kazandırdığımızı söyleyebiliriz” dedi.