CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü’nün pandemi döneminde kira ödemekte zorlanan kiracılarına haciz işlemi başlatmasını, yine bir vakıf mülkü olan tarihi Mahfel çay bahçesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla eleştirdi. Karaca, Bursa'da yaklaşık 2 bin Vakıf kiracısı bulunduğunu hatırlatarak, AKP iktidarı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, “Bu yanlıştan vazgeçin! Zaten ekonominin çarklarının çok zor dönmeye çalıştığı bu dönemde de bir darbe de esnafa siz vurmayın!” çağrısında bulundu.

Beraberinde Osmangazi İlçe Başkanı Metin Yılmaz ve CHP Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Şahin Sevinç ve partililer olduğu halde, Mahfel önünde basın açıklaması yapan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca şunları söyledi:

“İnsanlık tarihinde dönem dönem yaşanan salgınların biri çağımıza denk geldi. Korona virüs salgını bütün dünyayı etkiliyor. İktidarlar vatandaşlarını, esnafını, sanayisinin koruma anlamında bir takım adımlar atıyor. Bu tabloya bakıldığında yaklaşık 2 yıldır iki yıldır özellikle işçiler, genelgeyle işyeri kapatılan esnaf bu anlamda en büyük mağduriyeti yaşıyor. İki yıl önce ilk pandemi vakası ülkemizde görüldükten sonra bir takım önlemler alındı. AKP iktidarı bir salgın süreci değil, algı süreci yönetti. Türkiye kadar ekonomik gücü olmayan birçok Afrika ülkesi vatandaşlarına güvence verdi, elektrik, su parasını düşünmeyin, siz sağlığınızı düşünün dedi. Fakat AKP iktidarı ne yaptı İBAN dağıttı. Bu dönem içerisinde 3 tane maskeyi dağıtamayan, 3 maskeyi dağıtmaktan aciz olan AKP iktidarı, vatandaşına IBAN dağıtmakla kalmadı. Bu dönem içerisinde Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle iş yeri kapanan esnafa, özellikle Vakıf kiracısı esnafa bugün de bir icra şoku yaşatılıyor. Bu nasıl bir anlayıştır?”

“BURSA’DA 2.000 VAKIF KİRACISI BU ZULMÜ YAŞIYOR”

Birçok işletmenin Cumhurbaşkanlığı genelgesi çerçevesinde kapalı kaldığını hatırlatan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, çalışanların da kısa dönem çalışma ödeneği adı altında günde 30 liraya 50 liraya mahkûm edildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fakat işyerlerinin kapalı olduğu dönemler yetmiyormuş gibi esnaf kendini toparlamadan, Vakıf kiracılarına haciz gönderiliyor kira karşılığı. İşte AKP’nin esnafa bakış açısı budur. Şu an çay bahçesi Mahfel’in önündeyiz. Burası belki özel ticari işletme gibi görünebilir fakat bulunduğumuz mekân tarihi bir mekandır. Bu bina Kuvayı Milliye'ye ev sahipliği yapmış bir mekandır. Bulunduğumuz bina Bursa'da yaşayan hemen herkesin anısının olduğu bir binadır. Burada yaşayan yolu buraya düşen herkesin mutlaka bu tarihin önünde bir anısı olmuştur. Buradan başlayarak Bursa'da 2.000, Türkiye'de ise on binlerce vakıf kiracısı bu zulmü yaşıyor. Genelge ile işyeri kapanmayan esnaf da vatandaş sokağa çıkamadığı için bu süreçten olumsuz etkilendi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nü, Vakıflar'ın bağlı olduğu ilgili bakanlığı göreve çağırıyorum. Bu yanlıştan vazgeçin! Zaten ekonominin çarklarının çok zor dönmeye çalıştığı bu dönemde de bir darbe de esnafa siz vurmayın! Milletvekillerimiz aracılığıyla konuyu en üst noktalara taşıyacağız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu süreçten olumsuz etkilenen esnafımızın yanında olduğumuzu da Bursa kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.”

ŞAHİN SEVİNÇ: “BİR DELİKLİ KURUŞ BİLE KASAMIZA GİRMEDİ”

Aynı zamanda Bursa Kafe Restorant İşletmecileri Derneği Başkanlığı görevini de yürüten CHP’li Bursa Büyükşehir Meclisi Üyesi Şahin Sevinç de esnafın pandemi sürecinde ciddi anlamda darbe aldığını belirterek, “Bunun üzerine bir şok da Vakıflar üzerinden yaşatılması bizleri üzmüştür” dedi.

Kafe ve restoranların işletmecileri tarafından ve kendi istekleriyle değil, genelge ile kapandığını hatırlatan Sevinç, “Adı kafe, restoran ama şirket olduğu için devletimiz tarafından delikli bir kuruş dahi verilmedi. Bakın bunu altını çizerek söylüyorum. Ekranlarda bas bas, destek olduk dediklerinde bile, delikli bir tek metelik kuruş verilmemiştir. Hiçbir kafeciye, hiçbir restorana, bir şirket olan herkese, Türkiye Cumhuriyeti'nin delikli bir kuruşu dahi geçmemiştir, Dolayısıyla esnafımız gerçekten mağdur, gerçekten perişan durumda” diye konuştu.