Bursa’da toplu taşıma fiyatlarına yapılan ve 1 Nisan 2021’de uygulamaya girecek yeni düzenlemede öğrenciler kapsam dışı tutuldu. Bursa’da 2016 yılında 1,5 TL olarak uygulanan öğrenci metro biniş fiyatı, 5 yıl sonra yine 1,5 TL olarak düzenlendi. Aylık öğrenci abonman kartının 90 TL olan fiyatında da hiçbir artışa gidilmedi.

Bursa’da vatandaşların toplu ulaşıma yönelmesi amacıyla toplu taşıma araçlarında modernizasyonun yanında ekonomik fiyat tarifesi uygulamaya devam eden Büyükşehir Belediyesi, 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni tarifede de öğrenci dostu ulaşım politikasından taviz vermedi. Toplu taşıma araçlarını yoğun olarak kullanan öğrenciler yeni tarifede kapsam dışı tutulurken, 90 TL olan aylık öğrenci abonman kartlarının fiyatında artış yapılmadı. Hatırlanacağı üzere 2016 yılında 1,5 TL olan öğrenci metro biniş fiyatı, 2018 yılında 1,35 TL’ye indirilmişti. İki yıl boyunda hiçbir artış yapılmayan öğrenci metro biniş tarifesi, yeni düzenleme ile 5 yıl önceki fiyat olan 1,5 TL’ye çıkarıldı. Son 5 yılda yakıt, personel ve bakım maliyetlerindeki yüzde 70’lere varan artışlara rağmen Bursa Büyükşehir Belediyesi öğrenci dostu ulaşım politikasına kararlıkla devam ediyor.

Ekonomik fiyat politikası

1 Nisan 2021’de uygulamaya girecek maliyet artışı kaynaklı yeni fiyat tarifesi özellikle dar gelirli vatandaşlar ve öğrenciler gözetilerek oluşturuldu. Ulaşım fiyat artış oranları yetişkinler için asgari ücret artış oranının altında tutulurken, yeni düzenleme ile metro tam biniş 3,50 TL, indirimli 3.00 TL oldu. Düzenleme ile otobüs uzun hat 4,40 TL, kısa hat ise 3,90 TL olarak düzenlendi. Aylık tam abonman ise yüzde 15 artışla 230 TL olarak belirlendi. Öğrenci abonman fiyatı ise 90 TL olarak sabit tutuldu.