Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından 600 milyon liraya mal olacağı duyurulan Emek-Şehir Hastanesi BursaRay hattının nasıl olup da 1.6 milyar liraya ihale edildiğinin açıklanması gerektiğini belirterek, temel atma töreni için bugün Bursa'ya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na şeffaflık çağrısında bulundu. Karaca, bu hattın insanları hasta değil "müşteri" olarak gören zihniyetin ayağına müşteri taşımak için yapıldığını da vurgulayarak, bu hattın maliyetinin yatak garantili hastane işleten Rönesans Holding’den alınması gerektiğini savundu.

"ALİNUR AKTAŞ, EYLÜL 2019’DA AÇILACAĞINI DUYURMUŞTU"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın 5 Ağustos 2018’deki açıklamasında 2019’un eylül ayında açılacağını duyurduğu Bursaray Emek-Şehir Hastanesi hattının temelinin, biteceği öne sürülen tarihten tam 19 ay sonra ancak atılabiliyor olmasının, "AKP hükümetinin de, AKP'li yerel yönetimlerin de plan-program konusundaki yetersizliğini ve idaredeki beceriksizliğini gösterdiğini" vurgulayan Karaca şunları söyledi:

"Alinur Aktaş'ın birçok hayali projesi var. Örneğin Yıldırım, Gürsu, Çalı metroları da bunlar arasındaydı. O günden buyana bir kere olsun ağzına bile almadı o projeleri. Bursaray'ın Emek hattı için ise 2018'de zikrettiği rakam 600 milyon lira idi. Oysa 2019'da, 2020'de Büyükşehir Belediyesi'nin savurganlığı ve bütçe yönetimindeki beceriksizliği nedeniyle en hayati projeler bile durmuş durumda. Alinur Aktaş kasayı böyle tamtakır bırakınca, doğal olarak yapılamadı o hat, devreye hükümet girmek zorunda kaldı, 6.1 km'lik hat Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 1.6 milyar liraya ihale edildi. Basından öğrendik, 600 milyon liralık ihaleyi 1.6 milyar liraya yani tam 3 katı fiyatına veren sayın Bakan da bugün Bursa'ya gelip, temel atacakmış. Şehir içinden değil, tarladan geçiyor ama kilometre birim maliyeti bakımından Türkiye'nin en pahalıya imal edilmiş hattı olacak. Sayın Bakan, o ihalenin her kuruşunda yetim hakkı var. Size düşen, o fiyat farkının nereden-nasıl kaynaklandığını açıklamaktır. Alinur Aktaş kafasından uydurmadı ya 600 milyon lira rakamını... Alinur Aktaş öylesine uydurup söylemişse 600 milyon lira rakamını, hesabını ondan mutlaka sorun, yok uydurmamış ama ihalede fiyat tam 3 katına şişmişse, o zaman bunun sebebini ve nasıl olduğunu da açıklayın. Ne oldu da 600 milyon lira maliyet hesaplanan bu hat, tam 1 milyar lira fazlasına ihale edildi. Tüyü bitmemiş yetimin her kuruşu da bu hükümete emanettir. Bunu açıklamak zorundasınız."

KARACA, DİĞER İLLERDEKİ RAKAMLARI KAMUOYU İLE PAYLAŞTI

İzmir’de yakın zaman önce ihalesi yapılarak imalatı devam eden Narlıdere – F. Altay metro hattı incelendiğinde, toplam 7,2 km uzunluktaki bu hatta ve 7 istasyon olduğunu ve komple delme tünel olarak inşa edileceğini belirten Karaca, “Bursa hattı, aç-kapa tünel olarak imal edilecektir, İzmir hattının delme tünel olması maliyetleri yüzde 40 arttıran bir unsur olarak değerlendirilmelidir. Bursa hattına göre 1,1 km daha uzun ve istasyon sayısı acısından değerlendirildiğinde 7 istasyon imalatı ile Bursa hattına göre 3 istasyon fazlası vardır. Toplam 1 milyar 27 milyon liraya ihale edilmiştir. Emek-Şehir Hastanesi hattı ise 6.1 kilometre uzunluğunda ve 1.6 milyar liraya ihale edildi. Bakanlık, Bursaray’ın bu hattını olması gerekenden 570 milyon lira daha pahalıya yaptırıyor demektir” şeklinde konuştu.

Karaca, diğer illerdeki metro inşaat maliyetleriyle Bursa Emek-Şehir Hastanesi hattı arasında da mukayese yaparak şu tabloyu paylaştı.

HAT – ÖZELLİĞİ – UZUNLUĞU-KM MALİYETİ

a)İzmir, Narlıdere-F Altay hattı, 7.2 km, 7 istasyon, delme tünel, km maliyeti 29.71 Milyon dolar

b)Kocaeli-Gebze-Darıca hattı, 15.5 km, 12 istasyon, delme ve aç kapa, km maliyeti 21.5 milyon dolar

c)Bursa, Emek-Şehir Hastanesi hattı, 6.1 km, 4 istasyon, km maliyeti 34 milyon dolar…

“ÇOK PAHALIYA YAPTIRIYORUZ, ŞEFFAF BİLGİLENDİRME YOK”

Karaca değerlendirmesini şöyle tamamladı:

“Kocaeli Belediyesi tarafından yakın zaman önce 2020 yılında 15,5 km uzunluğunda ve 12 istasyonu bulunan, delme tünel ve aç-kapa yöntemi ile imalatı yapılacak olan Kocaeli-Gebze-Darıca raylı sistem hattının km maliyetinin 21,5 milyon dolar olduğu yukarıdaki tablodan görülmektedir. Toplam 2 milyar 500 milyon liraya ihale edilmiştir. Hal böyle iken tablodan da görüleceği üzere Bursa Şehir hastanesi raylı sistem hattı, Kocaeli Belediyesinin yakın zaman önce gerçekleştirdiği ihale ile arasındaki fark km başına 12,5 milyon dolar daha pahalı bir hat olmuş durumda. Bu değerlendirmeye göre Bursa da imal edilecek şehir hastanesi hattı için fazladan 572 milyon TL bedel ödenecektir. Bursa Şehir hastanesi hattının imalat maliyetinin yüksek olduğu görülmektedir. Projede alt detay bilgilere ulaşamadığımız sürece bu bedelin benzerlerine oranla yüksek olduğunu söyleyebiliriz.