Kosova’daki Sultan 1. Murad Hüdavendigar Türbesi’nin bahçesinde yer alan tarihi dut ağacı, Osmangazi Belediyesi’nin bakım, tedavi ve restorasyon çalışmalarıyla ayakta kalmaya devam ediyor. 

Osmangazi Belediyesi, rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra tarihi ve kültürel mirası yaşatma ve çevreci projeleriyle de örnek oluyor. Osmanlı Devleti’nin savaş meydanlarında şehit olan tek padişahı olan Sultan 1. Murad Hüdavendigar Han için her yıl Kosova ve Bursa’daki türbeleri başında anma programı düzenleyen Osmangazi Belediyesi, şehit padişaha bir vefa örneği daha gösterdi. 

Sultan 1. Murad Hüdavendigar’ın Kosova’daki türbesinin bahçesinde bulunan dut ağacı, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın talimatıyla bakıma alındı. Yaklaşık 700 yıllık olduğu tahmin edilen ve 10 yıl önce de yine Osmangazi Belediyesi tarafından elden geçirilen anıt ağaç, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin bakım çalışmalarıyla yeniden ayağa kalktı. Bursa’dan giden 4 kişilik ekip, 4 gün boyunca tarihi ağacın gerekli bakımlarını yaptı. Çalışmalar kapsamında; dut ağacının gövde ve ana dallarında bulunan oyukların içlerinin temizlenmesi böcek ve mantara karşı ilaçlama oyukların koruyucu örtü ile kapatılması ve üzerine izolasyon malzemesi kaplanması çalışmaları yürütüldü.

Kosova’daki Sultan 1. Murad Hüdavendigar Türbesi’ndeki dut ağacının manevi bir öneme sahip olduğunu belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak, tarihe ve kültürel mirasa sahip çıkma çalışmalarımızı, Osmanlı’nın ilk payitahtı Bursa’nın yanı sıra Balkan coğrafyasında da sürdürüyoruz. Tarihe tanıklık etmiş bu 7 asırlık dut ağacını günümüzde de ayakta tutabilmek için Osmangazi Belediyesi olarak bakım ve restorasyonunu üstleniyoruz. 10 yıl önce de bu ağacın bakımını ve tedavisini yapmıştık. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimiz, manevi değer taşıyan bu ağacımızı tedavi ederek güçlendirdi” dedi. 

Yaklaşık 700 yaşında olduğu tahmin edilen ağacın, 1. Murad Hüdavendigar'ın naaşıyla birlikte dikildiği tahmin ediliyor. Savaş meydanında şehit olan Sultan Murad’ın iç organlarının Kosova'ya, naaşının da Bursa'ya gömülmesinin ardından ağacın ortadan ikiye yarıldığı da rivayet ediliyor.