Osmangazi Belediyesi’nin edebiyat dünyasının usta isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar anısına bu yıl 21’incisini düzenlediği ‘Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’ başladı. 

Osmangazi Belediyesi tarafından 2001 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın başvuruları başladı. Türkiye’nin en uzun soluklu edebiyat yarışması olma özelliğine sahip olan yarışmanın başlama duyurusu, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı.

YARIŞMA DENEME DALINDA DÜZENLENECEK

Programın açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın tüm dünyada önemli bir etki yaptığını söyledi. Başkan Dündar, “Ahmet Hamdi Tanpınar, bıraktığı eserlerle sadece edebiyatseverleri değil, bugün severek okuduğumuz birçok yazarı etkilemiştir. Onların bakış açılarını şekillendiren Tanpınar, 20 yıldır Osmangazi’de yeni ufuklar açıyor. 20 yılda; Türk edebiyatına şiir, hikaye, makale, roman ve araştırma-inceleme dallarında birçok eser kazandırdık. Yarışmamızı, bu yıl deneme dalında gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda tiyatro oyun metni dalında da yarışmamızı düzenleyeceğiz” dedi.

SON KATILIM TARİHİ 08 NİSAN 2022

Yarışmaya başvuru süreci ve katılım şartları hakkında bilgiler veren Başkan Dündar, “Yarışmanın katılım koşullarını www.osmangazikultursanat.com.tr web sitesinden ilan edeceğiz. Eserlerin, jürimizin değerlendirmesine sunulmak üzere en geç 8 Nisan 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar Osmangazi Belediyesi'ne ulaştırılması gerekiyor. Jürimizin değerlendirmeleri sonucu dereceye giren eserleri, Nisan ayı içerisinde düzenleyeceğimiz basın toplantısı ile ilan edeceğiz. Haziran ayında da ödül törenimizi gerçekleştireceğiz” diye konuştu. 

TANPINAR DERGİSİ 6. KEZ ÇIKIYOR

Tanpınar Edebiyat Yarışması’ndaki en önemli hususlarından birinin yarışmaya katılıp jüri üyelerinin değerlendirmesinden geçen eserlerin kitap haline getirilmesi olduğunu ifade eden Başkan Dündar, “Bizler, düzenlediğimiz yarışmalar ve sempozyumlar sonucunda ortaya çıkan eserleri, makaleleri, bilgileri kitap haline getiriyoruz. Geçtiğimiz yılların tüm yarışmalarına ait eserleri çok şükür Bursa belleğine kazandırdık. Bu yıl da etkinliklerimizin bir parçası olan Tanpınar Dergisi’nin de 6’ncısını çıkaracağız. Yarışmaya katılacak olan tüm edebiyatçılarımıza başarılar diliyorum. Ayrıca bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen kıymetli jüri üyelerimiz Prof. Dr. Turan Karataş, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Metin Önal Mengüşoğlu, İhsan Deniz ve Mustafa Muharrem’e teşekkür ediyorum” dedi.

Jüri üyelerinden Metin Önal Mengüşoğlu da, Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın neredeyse çeyrek yüzyıldır devam ettiğine dikkat çekerek, “Tanpınar, bütün dallarda örnek modeller vermiştir. Edebiyat hayatımıza deneme dalında verdiği en tipik örnek ise ‘Beş Şehir’ adlı eseri olmuştur. Ankara, Konya, Erzurum ve İstanbul, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın ikamet ettiği şehirlerdir. Beşinci şehir olan Bursa’yı hiç ikamet etmediği halde bu beş şehrin arasına katmış ve ‘Bursa'da Zaman’ diyerek ayrı bir yere koymuştur. Bu durumu oldukça değerli ve önemli buluyorum. Aynı zamanda bu yarışmaya katkılarından dolayı Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a yürekten teşekkür ediyorum. Her yıl olduğu gibi bu yıl da güzel eserlerin ortaya çıkacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Diğer jüri üyeleri Prof. Dr. Abdullah Uçman, İhsan Deniz ve Mustafa Muharrem ise yarışmanın bir parçası olmaktan büyük duyduklarını belirterek, tüm edebiyatseverlere başarılar diledi.