Osmangazi Belediyesi’nin edebiyat dünyasının usta isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar anısına bu yıl 20’incisini düzenlediği Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması başladı. 

Osmangazi Belediyesi tarafından 2001 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması için başvurular başladı. Türkiye’nin en uzun soluklu edebiyat yarışması olma özelliğine sahip olan yarışmanın başlama duyurusu, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı. Yarışma bu yıl roman dalında düzenlenecek. Yahya Kemal’in; ‘Bizim romanlarımız şarkılarımızdır’ sözüne, Tanpınar’ın da roman ve incelemelerinde sıkça yer vermesinden dolayı bu söz bu yılki yarışmanın sloganı olarak belirlendi. Yarışmaya katılım bir eserle sınırlandırılırken, katılmak isteyenlerin en geç 10 Nisan 2021 Cumartesi gününe kadar eserlerini Osmangazi Belediyesi'ne teslim etmeleri gerekiyor.

“DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN KATILIM OLUYOR”

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve jüri üyeleri, düzenlenen basın toplantısında, bu yılki yarışma hakkında bilgiler verdi. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde önemli bir etki yaptığına vurgu yapan Başkan Dündar, “Türk Edebiyatı’na şiir, hikâye, makale, roman ve araştırma-inceleme dallarında birçok eser kazandıran yarışmamız, edebiyatseverler tarafından yakından takip ediliyor. Bu ilgi bizim için onur verici olurken, omuzlarımıza da önemli bir sorumluluk da yükledi.   Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması, teknolojinin çok yoğun kullanıldığı günümüzde yazmaya, okumaya ve okutmaya teşvik eden bir yarışma olduğu için ayrı bir önem taşıyor. 20 yıldır bu yarışmamızı geliştirerek sürdürüyoruz” dedi. 

SON KATILIM TARİHİ 10 NİSAN 2021

Yarışmaya başvuru süreci ve katılım şartları hakkında da bilgiler veren Başkan Dündar, “Katılım koşullarını www.osmangazikultursanat.com.tr web sitesinden ilan edeceğiz, yarışmaya katılmak isteyenler ayrıntılara buradan ulaşabilecekler.  Eserlerin, jürimizin değerlendirmesine sunulmak üzere en geç 10 Nisan 2021 Cumartesi gününe kadar Osmangazi Belediyesi'ne ulaştırılması gerekiyor. Jürimizin değerlendirmeleri sonucu dereceye giren eserleri, Haziran ayı içerisinde düzenleyeceğimiz basın toplantısı ile ilan edeceğiz ve yine Haziran ayı sonunda ödül törenimizi gerçekleştireceğiz” diye konuştu. 

“ESERLERİ KİTAP HALİNE GETİRİYORUZ”

Tanpınar Edebiyat Yarışması’ndaki en önemli hususlarından birinin de, yarışmaya katılıp jüri üyelerinin değerlendirmesinden geçen eserlerin kitap haline getirilmesi olduğunu ifade eden Başkan Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak düzenlediğimiz yarışmalar ve sempozyumlar sonucunda ortaya çıkan eserleri, makaleleri ve bilgileri kitap haline getiriyoruz. Bu noktada ciddi bir kitaplığımız oluştu. Geçtiğimiz yılların tüm yarışmalarına ait eserler, Bursa belleğine kazandırıldı. Bu yıl da yarışmamızı simgeleyen yeni kitabımız olacak. Yarışmamızın bir parçası olarak da “Tanpınar Zamanı” adlı yıllık edebiyat ve fikir dergisi yayımlıyoruz. Daha önce mektup, makale, şiir ve hikaye dalında hazırlanan dergimizin 5’cisinin hazırlıkları da son aşamada. 5 yıl önce bu çalışmaları başlattığımızda yarışmanın ardından dergi ve Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu’nu düzenlemeye başladık. İnşallah normalleşme sürecine girerek bu yıl sempozyumu da gerçekleştirmek istiyoruz” dedi. 

“JÜRİ ÜYELERİMİZİN EMEĞİ ÇOK BÜYÜK”

Yarışmanın bu kadar sevilmesinde ve geleneksel hale dönüşerek Türkiye’nin en uzun soluklu edebiyat yarışması haline gelmesinde jüri üyelerinin katkısına vurgu yapan Başkan Dündar, “Bizler, yarışmanın zeminini hazırlıyoruz. 20 yıllık bu süreçte bizlere eşlik eden ve birbirinden değerli eserleri keşfetmemizi sağlayan jüri üyelerimizin emeklerini çok önemsiyoruz.
Pandemi sürecinden dolayı aramızda olamayan Jüri Başkanı Prof. Dr. Sayın Abdullah Uçman ile jüri üyelerimiz Prof. Dr. Turan Karataş, Cihan Aktaş hanıma ve toplantıda bizlerle olan sayın Metin Önal Mengüşoğlu ve İhsan Deniz beye çok teşekkür ediyorum. Katılımcılara başarılar diliyorum” dedi. 

Jüri üyelerinden Metin Önal Mengüşoğlu da, Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın neredeyse çeyrek yüzyıldır devam ettiğini belirttiği konuşmasında; “Türkiye’nin yüz akı bir edebiyat yarışması. Tanpınar anısına düzenlenmesi de ayrı bir öneme sahip. Bundan önceki yıllarda yine roman dalında düzenlenen yarışmada ben jüri üyeliği yapmıştım ve 35 bin sayfa eser okumuştum. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda Türk edebiyatına iki tane romancı kazandırdık. İşte bu Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Bir diğer jüri üyesi İhsan Deniz de, yarışmaya katılacak edebiyat severlere başarılar dileyerek, birbirinden özellikli ve nitelikli eserler beklediklerini söyledi.