CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklaması ile 2020 yılı YKS sonuçlarını değerlendirdi. 
Her yıl yaklaşık 2 milyon 300 bin adayın YKS’ye 1 milyon 250 bin adayın da LGS’ye girdiğini söyleyen Karabıyık, “Mevcut sınavlar anne babalarla birlikte neredeyse 10 milyon insanımızı ilgilendirmektedir. Ülkemizde bölgeler, iller, okullar hatta şubeler arasında bile ciddi nitelik ve nicelik farkı bulunmaktadır. Sosyo ekonomik durumu iyi olan bölgelerde öğrenciler iyi imkanlarla nitelikli eğitime erişirken diğer bölgelerdeki çocuklar imkansızlıklar içerisinde mücadele etmektedir” dedi.


LGS ve YKS’de başarının son yıllarda düştüğünü hatırlatan CHP’li Karabıyık, “Öğrencilerimizin doğru soru ortalamaları yetersizdir. 2020 yılında 512 bin 39 aday 150 puan alamayarak ilk barajı geçemedi ve elendi. Fen Bilimleri testinde 551 bin aday hiçbir soruya doğru yanıt veremedi. Temel Matematik testinde 399 bin aday hiçbir soruya doğru yanıt veremedi. TYT sınavında son yıllarda başarının bu kadar düşmüş olması kaygı vericidir. Covid salgını gölgesinde yapılan 2020 YKS ve LGS sonuçları bu gerçekliği gözler önüne sermiştir. Ancak sorun sadece salgınla ilgili olmayıp, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sistemsizliği ve eğitimdeki başarısızlığın geldiği son nokta ortadadır. AKP iktidarında gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme hedefinin öncelendiği ve öğrencilerin maksimum yararı gözetilmediği, müfredattan sınav sistemine kadar, ders kitaplarından eğitim planlarına kadar hiçbir eğitim paydaşının görüşünün alınmadığı, eğitim şurasının toplanmadığı bir sistemin sonucu budur” uyarısında bulundu. 


Lale Karabıyık, “Yüksek Öğretim Kurumu kalite çalışmalarını artırdıklarını ifade ediyor, peki lise eğitiminden yetersiz bir eğitimle ve büyük bir farkla gelen öğrencilerin bu kalite sürecine etkisi nasıl olacak bunu merak ediyorum. Fen Liselerinin dahi soru cevaplama sayısı yıllar itibariyle kötüleşiyor. İmam Hatip Liselerinin başarı durumu ise ortada. Lise türlerine göre TYT puan ortalaması Anadolu lisesinde 238,72 iken İmam hatip lisesinde 180,01’dir. İmam hatip lisesine çocuğunu gönderen aileler, niye bizim çocuklarımız iyi eğitim alamıyor, neden üniversite sınavlarında başarılı olamıyor diye, iktidara ve Milli Eğitim Bakanına sormalı” sözleriyle konunun önemine dikkat çekti.


Ülkemizde eğitim imkanlarına erişim sorununun salgın ile daha önemli bir hal aldığını kaydeden Lale Karabıyık, “Uzaktan eğitim süreci de eğitimdeki eşitsizlikleri derinleştirmiştir. Eğitimdeki eşitsizliklerin neden olduğu bu makas ve bu fark, Milli Eğitim sisteminde doğru planlamalarla çok acil bir şekilde kapatılmalıdır. Aksi halde YKS'deki başarısızlıkların önümüzdeki yıllarda daha da kötüleştiğini görmek hiç de zor olmaz. Çünkü yüz yüze eğitimde en azında okula gidebilen çocuklarımızın bir kısmı uzaktan öğretim imkanlarının tamamından yoksun durumdadır. 2021 yılında yüz binlerce çocuğumuz hiçbir derse katılamadan sınavlara girmek zorunda kalacaktır” açıklamasında bulundu.


İşsizlik ve geçim sıkıntısının da eğitimde eşitsizlikleri artırdığını vurgulayan Karabıyık, “Yaşadığımız krizde gelir kaybına uğrayan, kriz öncesinde de geçim sıkıntısı yaşayan ve bu sorunları derinleşen ailelerin çocuklarına eğitim vermesi, onlara harçlık vermesi, eğitim masraflarını karşılaması çok güç hâle geldi. Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin aylığı alan ailelerin çocukları için eğitimde eşitsizlikler derinleşti. Bu noktada, burs son derece önemli bir ihtiyaç. Ancak ekonomik krizden etkilenen ailelerin ve öğrencilerin burs ihtiyacı için 2021 yılı bütçesinde bir iyileştirmenin yansımadığı görülüyor. KYK burslarında 2016'da yüzde 21'lik bir artış yapılsa da, sonraki artışların son derece yetersiz olması ile verilen burslar her yıl daha fazla enflasyona yenik düştü. Bugün Türkiye’de zengin ile yoksul arasında eğitim harcamalarında 32 kat fark bulunmaktadır. Bu durum düzeltilmezse başarıda da zengin ile yoksul arasında büyük fark meydana gelecektir. Şimdi yapılması gerekenler son derece önemli. YKS'ye hazırlanan ve önümüzdeki senelerde sınava girecek öğrenciler için bu makasın ivediklikle, doğru bir eğitim sistemi ve planlamasıyla kapatılması gerekmektedir” sözleriyle açıklamasını tamamladı.