Esnaf ve Sanatkarlar İle Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Hakkında Karar Yürürlüğe Girdi. Bakan Mehmet Muş Esnaf Sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik hibe desteği için 25 Mayıs'tan itibaren 1ay içinde e-Devlet üzerinden yapılabileceğini açıkladı.Tek seferde, iki ayrı grup halinde vereceğimiz 5.000 Türk Lirası ve 3.000 Türk Lirası hibe desteğinden 17/05/2021 tarihinden önce (bu tarih dâhil) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirler faydalanacak.

Sayın Cumhurbaşkanımız  tarafından açıklanan, koronavirüs salgını nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlerimize verilecek hibe destek programına ilişkin uygulama esaslarını belirledik.

Sirklerin faaliyetleri. yazım bürolarının faaliyetleriDans pistlerinin, diskoteklerin işletilmesi (içecek sunum hizmetlerihariç) Kayak pistlerinin işletilmesiKara yolu ile insan veya hayvan tarafından çekilen taşıtlarla yüktaşımacılığı (tornet, at arabası vb. ile yük taşımacılığı) Bys. diğer gösteri sanatlar Nikah salonlarının hizmetleriKaplıca, ılıca, içmeler, spa merkezleri, vb. yerlerin faaliyetleri(konaklama hizmetleri hariç)Atış poligonlarının faaliyetleriGazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kokteyl salonları, vb. yerlerdeiçecek sunum faaliyetleri (alkollü-alkolsüz) Sinema filmi gösterim faaliyetleriBaşka yerde sınıflandırılmamış çeşitli eğlence hizmetleri (boğa güreşi,rodeo vb.)Diğer spor ve eğlence amaçlı spor hizmetleri (paraşüt hizmetleri, deltakanat hizmetleri, dalgıçlık hizmetleri ve bys. diğer spor ve eğlence hizmetleri)Dinlence (rekreasyon) parklarının faaliyetleri (konaklamalı olanlar ile eğlence parkları ve lunaparkların işletilmesi hariç)

Spor ve eğlence amaçlı sporlara ilişkin destek hizmetler (balıkçılık ve avcılık spor alanlarının işletilmesi, avcılık, balıkçılık ve dağcılık rehberliği, yarış atı ahırı ve yarış aracı garajlarının hizmetleri, spor veeğlence hayvanlarının eğitimi, vb.)Düğün, balo ve kokteyl salonlarının işletilmesiPlaj alanlarının işletilmesi (bu tesislerin bütünleyici bir parçası olan soyunma odası, dolap, sandalye, kano, deniz motosikleti vb.kiralanması dahil) İnsanlar veya hayvanlar tarafından çekilen taşıtlarla veya yük hayvanları ile yolcu taşımacılığı (fayton, bisiklet, vb. ile yolcu taşımacılığı) Hamam, sauna, vb. yerlerin faaliyetleri

Zayıflama salonu, masaj salonu, solaryum vb. yerlerin işletilmesi faaliyetleri (form tutma salonlarının ve diyetisyenlerin faaliyetleri hariç) Form tutma ve vücut geliştirme salonlarının faaliyetleri  Eğlence parkları ve lunaparkların faaliyetleri Spor tesislerinin işletilmesi (futbol, hokey, paten, golf vb. sahaları, yarış pistleri, stadyumlar, yüzme havuzları, tenis kortları, bovling alanları, boks arenaları, vb. tesisler)  Bilardo salonlarının faaliyetleri Öğrenci ve işçi yurtları, pansiyonlar ve odası kiralanan evlerde yapılan konaklama faaliyetleri (tatil amaçlı olanlar hariç)

 Fotokopi, doküman hazırlama ve diğer uzmanlaşmış büro destek hizmetleri (doküman hazırlama, daktilo, sekreterya, fotokopi, ozalit çekimi, mektup, çoğaltma vb.) (adres derleme ve postalama hizmetleri dahil, tez yazımı hariç) Bar, meyhane ve birahanelerde içecek sunum faaliyetleri (alkollüalkolsüz)  Seyyar içecek satanlar ile diğer içecek sunum faaliyetleri  Kara yolu şehir içi ve şehirler arası havaalanı servisleri ile yolcu taşımacılığı Oyun makinelerinin işletilmesi  Kantinlerin faaliyetleri (spor, fabrika, okul veya işyeri kantinleri, vb.)  Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda kırtasiye ürünlerinin perakende ticareti İnternet kafelerin faaliyetleri Şehir içi, banliyö ve kırsal alanlarda kara yolu ile personel, öğrenci, vb. grup taşımacılığı (şehir içi personel ve okul servisleri, vb.) Çay ocakları, kıraathaneler, kahvehaneler, kafeler (içecek ağırlıklı hizmet veren), meyve suyu salonları ve çay bahçelerinde içecek sunum faaliyeti