AFAD, ülkemizde meydana gelmesi muhtemel afet ve acil durum olaylarında afet bölgesinde afet yönetiminin tüm aşamaları ve koordinasyonundan sorumlu olarak görev alacak Mülki İdare Amirlerinin afet yönetiminde uzmanlaşmaları ve etkin bir afet yönetimi sağlanması amacıyla Afet Yönetimi Eğitim Programı planladı. 123 Mülki İdare Amirinin katıldığı programda İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ve AFAD Başkanımız  Dr. Mehmet Güllüoğlu da birer konuşma yaptılar.

Süleyman Soylu konuşmasında tabii afetlere ilişkin, "Olay soğusun ondan sonra gideyim" şeklinde bir değerlendirmenin olduğunu belirterek, "Size bir tek tavsiyem var ve bir tek zorunluluğumuz var, olayın ilk anında orada olmaktır." diye konuştu.

Vatandaşın devlete karşı ödevini bunun için yaptığını vurgulayan Soylu, "Siz olmazsanız orada kimse olmaz, siz olmazsanız iş orada yönetilmez, siz olmazsanız karmaşıklık, kaos, kakofoni olur." ifadesini kullandı.

Afetlerde ilk 6 saatin çok önemli olduğunu, burada başarılı olunması halinde sürecin yönetilme kabiliyetine sahip olunabileceğini ifade eden Soylu, "Türkiye'nin afete müdahale kapasitesi dünyanın en gelişmiş ülkelerinden yüksektir. Keşke hiç afet olmasa da bunlarla ilgili bir değerlendirme yapmasak ama bundan kaçınmamız mümkün değildir." diye konuştu.

“2021’i Eğitim Yılı İlan Ettik”

Bütün dünyanın örnek aldığı bir sistemi en güzel şekilde oluşturduklarını vurgulayan  Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Allah nasip ederse 2021'de bir, 81 İl Afet Planını 31.12.2021 tarihi itibarıyla bitireceğiz. İki, inşallah ilk etapta 100 bin ama toplamda 200 bin afet çantasını bu konuda elbette hem bir örnek olması açısından hem yaygınlaşmasının farkındalığını artırmak açısından ilgili afet bölgelerindeki vatandaşlarımıza dağıtmaya çalışacağız."

Sn. Süleyman Soylu, 2021 yılını Afet Eğitim Yılı olarak ilan ettiklerini belirterek, "Bütün bunlarla ilgili grup grup milyonlarca insana afet eğitimi, bunlarla ilgili bilboardlar, afişler, pankartlar, yine bunlarla ilgili ufak videolar, kamu spotları bütün bunları tek tek 2021 yılında adım adım, merhale merhale Allah'ın izniyle gerçekleştireceğiz. Bütün bunlarla birlikte de 2021 yılında tatbikatlarımızı, plan tatbikatları, masa başı tatbikatları ve saha tatbikatları konusunda ki siz de yarın böyle bir tatbikatın içerisinde olacaksınız burada tatbikatları hep beraber yapacağız." ifadelerini kullandı.

"Devlet yönetmek konuşmak değildir, iş yapmaktır"

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye'nin son yıllarda afet yönetimindeki en büyük başarısının, geliştirdiği fiziki kapasitesinin yanı sıra koordinasyonu sağlaması olduğuna dikkati çekerek, Türkiye Afet Müdahale Planının bu konuda ciddi bir rehber ve önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Soylu, şöyle devam etti:

"Elazığ depremi ne zaman oldu? 24 Ocak. Hangi tarihteyiz? 20 Kasım. Elazığ ve Malatya'da biten konutlar sahiplerine teslim edildi. Bunun dünyada bir tane örneğini göstereceksiniz. Söz kolay, konuşan konuşur, işkembeden de konuşur, midesinden de, ağzından da konuşur. Devlet yönetmek konuşmak değildir, iş yapmaktır. Bakınız, Türkiye Cumhuriyeti devleti, hükümetimiz çadırından konteyner sürecine kadar her birini en üst düzeyde gerçekleştirmek için çabayı sarf etmiş en sonunda konutlarını da teslim etmeye gayret göstermiş. Aynısı Allah nasip ederse 1 yıl sonra İzmir'de olacak. Bizim bu konularda herhangi bir eksikliğimiz söz konusu değil. Vatandaş ve devlet arasındaki güven öyle hikayeyle tesis edilecek bir güven değildir."

Türkiye'nin zorlu bir yılda bütün süreçleri yönettiğini ve altından kalktığını vurgulayan Soylu, "Bu sadece para gücüyle olabilecek bir iş değildir, bu bir anlayış meselesidir. Türkiye artık terörle mücadeleye de trafik güvenliğine de uyuşturucuyla mücadeleye de keza afet yönetimine de daha stratejik ve modern bir anlayışla yaklaşmaktadır." dedi.

"Yapacağımız bunu daha ileriye taşımak"

Bir ay içerisinde İstanbul'da, bilim insanları, ilgili bakanlıkların bakan yardımcıları ve kendi kurumlarından oluşan AFAD Kurulunu ve daha sonra da Afet Riskleri Azaltma Kurulunu toplayacaklarını anlatan  Soylu, şöyle konuştu:

"2021'de hem AFAD Kurulumuzun hem de Afet Riskleri Azaltma Kurulumuzun, birlikte ortaya koyduğumuz çalışma sürecini beraber yöneteceğiz. Bütün bunları adım adım gerçekleştireceğiz ve yapmaya çalışacağız. Bu konudaki bilgimizin, tecrübemizin, birikimimizin, kapasitemizin, yapabileceklerimizin çok üst düzeyde olduğunu ama bunun hala bizim için elbette ki yeterli olmayacağını, daha üst düzeye taşımak zorunda olduğumuzu, tüm bilgi, birikim ve tecrübelerden istifade etmek durumunda olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim."

İstikametlerinin doğru olduğunun altını çizen  Soylu, "Türkiye bugün afet öncesi hazırlık, afet anı müdahale ve afet sonrası iyileştirme safhalarını planlayabilen, bu alanlarda önemli bir kapasite üretmiş bir ülkedir. Yapacağımız bunu daha ileriye taşımak ve gelecek afetlere hazırlıklı olmaktır." ifadelerini kullandı.

Her vatandaşımızın olması gerektiği gibi mülki idare amirlerinin de bu bilince sahip olması gerektiğini söyleyen Soylu, düzenledikleri eğitimin amacının afet yönetimini bir refleks haline getirebilmek olduğunu belirtti.

Soylu, "Sadece şunu söyleyeyim, aklınızdan şunu çıkarmayın, afet anında yok, yok. Afet anında vatandaş istediğinde bir tek cümle var 'tabii ki evet, başımızın üzerine', bulup buluşturup yapacağız, bu kadar açık ve net." diye konuştu.

Mülki İdare Amirlerine Yönelik Afet Yönetimi Eğitimi Hakkında:

AFAD tarafından ülkemizde meydana gelmesi muhtemel afet ve acil durum olaylarında afet bölgesinde afet yönetiminin tüm aşamaları ve koordinasyonundan sorumlu olarak görev alacak Mülki İdare Amirlerinin afet yönetiminde uzmanlaşmaları ve etkin bir afet yönetimi sağlanması amacıyla Afet Yönetimi Eğitim Programı planlandı.

Afet yönetiminde uzmanlaşması amaçlanan Mülki İdare Amirlerinin katılacağı programda, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde tüm çalışma alanlarında ve afet yönetiminin her aşamasında uzmanlaşmaya yönelik eğitimler verilecek. Programda ayrıca ülkemizde yaşanan önemli afetlerde yönetici olarak görev almış Mülki İdare Amirleri de tecrübe paylaşımı yapacak.

Eğitim programı, Ankara’da AFAD yerleşkesinde 16-21 Kasım 2020 tarihlerinde toplamda 123 Mülki İdare Amirinin katılımıyla gerçekleştirilecek