Anavatan Partisi 1983 yılında Turgut Özal ve 37 arkadaşı ile kurulduğu günden itibaren Türk siyasi hayatına önemli hizmetler yapan, merkez siyasetin mihenk taşı olan bir siyasi teşekküldür. Zaman içerisinde inişler çıkışlar yaşamıştır. Bugün Anavatan Partisi siyasi arenadaki varlığını yeni bir evreye taşıma arifesindedir. 

Türkiye, merkez siyasette yaşadığı kuraklaşma ve savrulmaların sıkıntısını, biriken sorunlar olarak yaşamaktadır. Her kurulan yeni parti Anavatanın tabanına sahip çıkma iddiasındayken, Turgut Özal’ın ve Anavatan’ın vizyon ve felsefesini sahiplenmemekte veya sahiplenememektedir. Anavatan kadrolarında yetişen isimlerin farklı siyasi partilerde kenar süsü olarak bekletilmesinin miladı dolmuştur. Türkiye; fikir hürriyeti, inanç hürriyeti ve teşebbüs hürriyeti üzerinden yeniden birlik ve 
bütünlüğünü tesis etmelidir.

Bu kapsamda, Anavatan Partisi; tarihine, geçmiş misyonuna ve kurucu lideri Turgut Özal’ın ilke ve prensipleri ışığında, geleceğin enerjisiyle 25.10.2020 tarihinde saat 12:30’da Mamak 75. Yıl anfi tiyatrosunda yapılacak olağan kongresinde atılım yaparak ve Türk siyasi sahnesinde önemli bir aktör olma iddia ve kararlılığını yeniden ve ilk günkü inancı ile ortaya koyacaktır.

Bu yeniden atılım hamlesini Anavatan tarihinde önemli yerleri olan Yıldırım Akbulut, Kaya Erdem, Mehmet Keçeciler, İbrahim Özdemir, Işın Çelebi, Orhan Demirtaş, Halil Şıvgın, Şükrü Yürür, Vahit Erdem, Talat İçöz, Metin Emiroğlu, Altan Kavak, Mehmet Demirel, Nazmi Sırıt gibi önemli isimler desteklemektedir.

Yapılacak Kongrede eski bakanlar Saffet Sert ve Barlas Doğu ile eski Danıştay Başkanı Hüseyin Hüsnü Karakullukçu, eski Gençlerbirliği as başkanı Cemal Baymaz, eski Çankaya Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Em. Tuğ.Gen. Saffet Akçin, Av. Abdülkadir Erdil, Av. Murat Keçeciler, Seçkin Özdemir, Ömer Adak, Arif Suna, Rıza Selim Demir, Ömer Faruk Kondakçı, Hüseyin Kemal Kavak, partiye katılacaktır.