CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye yol geçen hanı değildir” sözlerine Van’daki Kapıköy Gümrük Kapısı’ndan yanıt verdi: “Sayın Erdoğan, sınırlarımız için 'yol geçen hanı değildir' demişti. Güzel. Hiçbir ülke kendi sınırlarını yol geçen hane olmasını istemez. Peki merak ediyorum: 1 milyona yakın Afgan göçmen, hangi sınır kapısından geçerek Türkiye'ye geldi”Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Van'da kanaat önderleriyle buluşma toplantısının ardından Tarihi Peynirciler Çarşısı'nda esnaf ziyaretinde bulundu.İş yeri sahipleriyle sohbet ederek sorunlarını dinleyen CHP Genel BaşkanıKılıçdaroğlu vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.sonra Van'ın Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı'na geçen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, buradaki ziyaretinde gümrük yetkilileri ve Odalar Borsalar Birliği görevlileriyle görüştü.  Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

Değerli basın mensupları; 


Kapıköy Sınır Kapısındayız, sizler de tanık oldunuz, herhangi bir hareketlilik yok. Gümrük yetkilileriyle görüştük, Odalar Borsalar Birliğinin yetkilileri var burada yine onlarla görüştük. Burada hareketliliğin olmamasının İran tarafından kaynaklandığını ve İran’ın göndermediğini ifade ettiler. Gerekçe olarak da pandemiyi gösterdiklerini ifade ettiler. Pandeminin yaygın olması dolayısıyla güvenlik açısından İranlıların Türkiye’ye gelmesinin uygun olmadığını bizim yetkililere ifade etmişler. Tabi gerçek nedir, biz söylenenlere itibar etmek zorundayız, bunlar kamu görevlileri. 
Kendilerine ayrıca Afgan mültecilerin veya göçmenlerin veya sığınmacıların veya turistlerin gelip gelmediğini de sordum. Türkiye'de bizim karşılaştığımız tablonun burada yaşanmadığını, buradan geçen herkesin pasaport kontrolden geçtiğini ve dolayısıyla yoğun olarak, kitleler halinde Afganların sınır kapısını kullanmadıklarını ifade ettiler. Peki, ‘Sınır karakolları var mı’ dedim. İki tepede sınır karakollarını gösterdiler. Karakollar arasında güvenlik kameralarının olduğunu da ifade ettiler.


Şimdi merak ettiğim nokta şu; Sayın Erdoğan, sınırlarımız için 'yolgeçen hanı değildir' demişti. Güzel. Hiçbir ülke kendi sınırlarını yolgeçen hanı olmasını istemez. Peki, ben merak ediyorum: 1 milyona yakın Afgan göçmen, hangi sınır kapısından geçerek geldiler Türkiye'ye? Karakollar birbirini görüyorsa yani kameralar birbirini görüyorsa bütün sınır boyunca, 1 milyona yakın Afgan nasıl geldi, nasıl geçti? Hangi araçlarla geldiler? Artı 2 bin 400 kilometrelik İran sınırını nasıl geçtiler, e bunu da bilmiyoruz, dolayısıyla bu konuda aldığımız bütün bilgiler, ABD yetkililerinin yaptıkları açıklamalardan biz bunları öğreniyoruz. Afgan mültecilerin Türkiye’ye geldiğini, Türkiye’de konuşlanacağını, burada tutulacağını belli bir süre, hükümet yetkilileriyle görüştüklerini, görüşmelerin gizli tutulduğunu, bütün bu ayrıntıları verdiler. 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti sığınmacı kampı değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sığınmacıların deposu haline getirilemez. Eğer buraya birileri gelecekse, mutlaka bunların yasal yollardan gelmesi lazım, gümrük kapılarından geçmesi lazım. Öyle anlaşılıyor ki hükümet, Amerika’yla yapmış olduğu gizli anlaşmalar dolayısıyla sığınmacıları başka yollardan, başka yöntemlerle Türkiye’ye getirmektedir.
Ve Türkiye'ye gelenler genç insanlar; 20-25, 30-35 yaşında insanlar, yanlarında kadın yok, yanlarında yaşlılar yok. Dolayısıyla bunların birer sığınmacı olmanın ötesinde başka amaçlarla Türkiye'ye geldiklerini biz görüyoruz, öyle anlıyoruz. Bunun önlenmesi lazım.  


Şöyle bir garip tabloyla karşı karşıyayız, onu da ifade etmek isterim. Garip tablo şu: Oradaki genç Afganlar hayatlarını kurtarmak için veya başka gerekçelerle Türkiye’ye geliyorlar ama bizim genç insanlarımız asker olarak Afganistan’a gidiyorlar. Onlar buraya yaşamak için geliyorlar, bizim askerlerimiz de oraya ölmek için gidiyor. Ya böyle garip bir tablo olabilir mi, bunun bir mantığı olabilir mi? Bu konuda yetkililerin çıkıp açıklama yapması lazım, açık ve net bunu ifade ediyorum. 


Sınırdan geçecek her kişiyi saptamak mümkün, kameralarla bunu saptamak mümkün. Bir kişiyi bile saptamak mümkünken binlerce kişi nasıl geçiyor da ve kimse görmüyor? Sınırlarımız yolgeçen hanı değilse nasıl oluyor da bunlara yolgeçen hanı oluyor. Siyasi irade buna izin vermediği takdirde böyle bir tabloyla bizim karşılaşmamız mümkün değil. Demek ki siyasi irade buna izin veriyor, nedeni de para; Amerikalılar para verecek ve biz de binlerce, yüzbinlerce Afganlıyı kendi topraklarımızda barındıracağız, koruyacağız! Ya işsiz geziyor gençlerimiz ve gençlerimiz Afganistan’a ölmek için gidecekler! Akılın, mantığın alacağı bir şey değil, bunu bütün vatandaşlarımın, sevgili halkımın bilmesini isterim. Bu tablo bizim için hoş bir tablo değil ve gelecek açısından da parlak bir tablo değil.
Teşekkür ederim arkadaşlar.