DSP Genel Başkanı Önder AKSAKAL Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 46. Yıl dönümü sebebiyle bir açıklama yaptı. “Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıs Türklerinin yıllar süren mezalimden kurtuluşu ve sonsuza kadar hür ve bağımsız bir millet olarak yaşaması teminat altına alınmıştır.” diyen AKSAKAL açıklamasında şunları söyledi:

“15 Temmuz 1974 tarihinde Yunanistan’da gerçekleştirilen darbe ile iş başına gelen cunta yönetimi sadece Yunanistan yönetimini ele geçirmekle kalmamış, esasen Kıbrıs’ı gasp ederek doğu Akdeniz’de emperyalizmin heveslerini kendi ENOSİS hayalleriyle birleştirerek Ada yönetimini de bir darbeyle değiştirmeye kalkmıştı.

Bütün uyarılara rağmen gerçeklere kulaklarını tıkayan garantör devletler İngiltere, Yunanistan ve elbette Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte bütün dünya, Türk milletinin kararlı duruşuna bir kez daha tanıklık etmişti. 20 Temmuz sabahı kahraman Mehmetçik Girne kıyılarından ve Beşparmak dağlarından soydaşlarımızla buluştuğu andan itibaren bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de temeli atılmıştı.

46 yıl önce “sadece Türklere değil, Rumlara da barış getiren” bu harekât sonrasında Yunanistan’da cunta devrilmiş ve Yunan halkı demokrasiye kavuşmuştu. Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıs Türklerinin yıllar süren mezalimden kurtuluşu ve sonsuza kadar hür ve bağımsız bir millet olarak yaşaması teminat altına alınmıştır.

Bugün ise KKTC artık dünyanın bir gerçeğidir.

Hakkın ve hukukun gereği olarak 37 yıldır bağımsız bir ülkede yaşamını sürdüren Kıbrıs Türklerinin devleti KKTC, başta dost ve müttefik ülkelerce derhal tanınmalıdır. Barış ve kardeşliğe en büyük hizmet ancak bu yolla verilebilir.

Bağımsızlık fitilini ateşleyen Dr. Fazıl KÜÇÜK ve bu ulvî mücadelenin bayraktarı Rauf DENKTAŞ ile birlikte Kıbrıs Barış Harekâtı kararını bir an bile tereddüt etmeden veren T.C Hükümeti’nin Başbakanı Bülent ECEVİT’i saygıyla anıyorum. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 46. yılını yürekten kutlarken, bu mücadelede toprağa düşmüş tüm şehitlerimize ve ebediyete intikal etmiş gazilerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, yaşayan gazilerimize sağlıklı ve huzurlu bir yaşam temenni ediyorum.

Yaşasın bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.