Cumhurbaşkanı Erdoğan, namaz çıkışında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

“AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ ÜLKELERİN TÜRKİYE’YE VERMELERİ GEREKEN BİRÇOK HAKLAR VAR”

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirve'sinin sonucu nasıl değerlendirdiğinin ve AB ile ilişkilerin önümüzdeki süreçte nasıl olacağının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’nin dün yaptığı zirvenin aslında birkaç ülkenin beklentilerine istedikleri cevabı vermediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü talepleri haklı değildi. Talepleri aslında Türkiye’nin haklılığını ortaya koyan bir sürecin tam aksineydi ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, bizim bütün bunlar karşısındaki olumlu tavırlarımız, onların beklediklerini boşa çıkardık” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaların bu sürece yönelik bazı AB ülkelerinin yanlışlarını ortaya koyması bakımından çok önemli olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Sağ olsun Avrupa Birliği üyesi ülkeler içerisinde aklıselim sahibi ülkeler burada olumlu tavırlar ortaya koyarak bu oyunu boşa çıkardılar. Ve şimdi Mart 2021’de yapılacak olan zirvede yeni bir hazırlığın yapılması gibi, orada bu işin müzakere edilmesi gibi bir beklenti var. Ben şunu çok açık, net söylemek durumundayım: Oradan da herhangi bir şey çıkması mümkün değil, çünkü Türkiye için haklı olan bir süreç var. Türkiye için bu süreç içerisinde de hakkımızın teslim edilmesi gerekiyor, zira şu anda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türkiye’ye vermeleri gereken birçok haklar var, vize serbestisinden tutun birçok gümrük muafiyetine varıncaya kadar. Onun için tabii başta Dışişleri Bakanlığımız olmak üzere liderler noktasında da görüşmelerimizi yapmak suretiyle temenni ederim ki bu süreci adil bir şekilde tamamlarız.”

“İŞGAL NOKTASINDA MİNSK ÜÇLÜSÜ MAALESEF BEKLENENİ VERMEDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine Azerbaycan’ın kardeş ülke olduğunu vurgulayarak Ermenistan’ın 30 yıldır işgali altında tuttuğu toprakları kurtarmak için Azerbaycan’ın çok sabrettiğini söyledi.

“İşgal noktasında Minsk Üçlüsü maalesef bekleneni vermedi ve burada adil bir netice elde edilemedi ve bu süreci tabii bizler de hep takip ettik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama dün Azerbaycan’daki Azeri kardeşlerimizin heyecanı, coşkusu gerçekten çok ama çok çok farklıydı. Ve gerek Azerbaycan lideri İlham Aliyev kardeşim, değerli eşleri, eşim ve şahsım, tüm heyetimiz orada hakikaten Azerbaycan’la Türkiye’nin kucaklaşmasının da en güzel örneklerini verdik ve bundan sonraki süreçte de birlikte atacağımız adımları yapmış olduğumuz anlaşmalarla da teyit ettik ve bundan sonra da süreci kararlı bir şekilde devam ettireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.