Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’deki depremle ilgili olarak AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada, konteynerlerin uygun olan yerlere yerleştirmesini takiben vatandaşlara yaşam imkânı sağlanabileceğini belirterek, “Bu konuyla ilgili hazırlıklarımız var ve burada da bir tereddüdümüz söz konusu değil. Gerek AFAD, gerek Kızılay her türlü yemek ihtiyacını karşılama imkânına sahip” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremin ardından, kenti ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de ilk olarak, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'ne geçerek, yetkililerden deprem sonrası yürütülen arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları hakkında brifing aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, brifingin ardından yaptığı açıklamada, İzmir’i etkileyen, merkez üssü Ege Denizi’nin 17-26 kilometre açıkları olan 6,6 şiddetindeki deprem neticesinde şu an itibariyle 37 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 885 kişinin de yaralandığını açıkladı. Yaralılardan 667’sinin taburcu edildiğini, 218 vatandaşın tedavisinin devam ettiğini, sekiz yoğun bakım hastasından üçünün de sağlık durumunun ağır olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ana kadar da 103 vatandaşın kurtarıldığını kaydetti.

Depremin hemen ardından sürecin başta TBMM Başkanı Mustafa Şentop olmak üzere kabine üyelerince yerinden takip edildiğini, Diyanet İşleri Başkanlığı, AFAD ve Kızılay’ın da bölgede çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da kendisiyle irtibat hâlinde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı’na ait yedi adet kargo uçağının da bölgede görev icra ettiğini, personel ve araçların sevkiyatının devam ettiğini bildirdi.

AFAD’ın, Sakarya, Bursa ve Afyon’dan birer adet olmak üzere üç mobil koordinasyon aracıyla deprem bölgesinde çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgeye toplam 35 adet mobil baz istasyonu sevk edildiğini, 25 adedinin kurulduğunu ve şu anda bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığının altını çizdi.

“ENKAZLARIN KALDIRILMASININ ARDINDAN İNŞAAT ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin hemen ardından 24 milyon lira ödenek çıkartıldığını ve valiliğin koordinasyonunda talebe göre bu miktarın artmasının söz konusu olduğunu vurguladı.

Yoğun bir şekilde rezerv alan temini çalışmalarının yürütüldüğünü, süratle enkaz kaldırma çalışmalarının da devam edeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çalışmaları yapıp bu rezerv alanlara göre de Çevre Şehircilik Bakanlığımız buralarda hemen süratle adımları atacak. Elazığ ve Malatya deneyimini aynen burada da inşallah değerlendireceğiz. Ve bu rezerv alanlarla birlikte hemen enkazların kaldırılması, ardından burada inşaat çalışmalarına başlayacağız ve süratle de inşallah en kısa zamanda bu inşaat çalışmalarıyla birlikte bu enkazda evleri yıkılan vatandaşlarımız için en kısa sürede bu evler yapılıp vatandaşlarımızın da buralara taşınmasını inşallah sağlamış olacağız” diye konuştu.

DEPREMZEDELERE KİRA YARDIMI 

Evlerin yapımı sürecinde vatandaşlara kira yardımı da yapılacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ev eşyası temini konusunda ilgili bakanlıkların ödemeler yapacağını, vatandaşların en ufak sıkıntı yaşamaması için çalışılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu Elazığ’da da yaptık, Malatya’da da yaptık, bu tür depremlerin olduğu yerlerde bunların hepsini yaptık. Burada da aynı şekilde bunu yapmak suretiyle bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Konteynerlerin uygun olan yerlere yerleştirmesi suretiyle de vatandaşlara yaşam imkânı sağlanabileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuyla ilgili aynı şekilde hazırlıklarımız var ve burada da bir tereddüdümüz söz konusu değil. Gerek AFAD, gerek Kızılay her türlü yemek ihtiyacını vesairesini zaten karşılama imkânına da sahip” dedi.

“3 BİN ÇADIR İZMİR’E GETİRİLDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da bölgedeki okulların bir hafta kapalı tutulacağını açıkladığını anımsatarak, bir haftanın sonunda durum değerlendirmesi yapılarak gerekirse bu sürenin uzatılabileceğini bildirdi.

Şehirdeki yurtlarda vatandaşların, ailelerin misafir edilebilecek imkâna sahip olunduğunu, bu konuda da sıkıntı bulunmadığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “3 bin çadırı şu anda zaten Kızılay ve AFAD İzmir’de şu anda getirdi ve bunlar da şu anda hazır vaziyette. Bir kısım vatandaşlarımız zaten bu çadırlarda kalıyorlar ve bu çadırlarla birlikte de ciddi bir sıkıntıyı da aşmış bulunuyoruz” sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmiş olsun dileklerini iletmek için arayan ülke liderlerine de teşekkür ederek, şöyle devam etti: “Bazı ülke liderleriyle bizzat telefon görüşmelerim oldu, bazılarıyla aldığımız telgraflar var, onlara gerekli cevabı Cumhurbaşkanlığı olarak veriyoruz. Onun için Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’a, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’e, Pakistan Başbakanı İmran Han’a, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’e ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Katar Emiri Şeyh Al Sani’ye ve bunun yanında 88 ülkeden geçmiş olsun mesajları, telefonları geldi. Hepsine de şahsım, tüm heyetim, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, var olsun.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından İzmir’in Bayraklı ilçesinde çöken Rıza Bey Apartmanı’nın enkazına gelerek, arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarını inceledi.