Bursa’nın Nilüfer ilçesinin Kayapa bölgesine yapılması planlanan çöp toplama alanına vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek karşı çıktı. Yüzlerce vatandaşın katıldığı buluşmaya Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Belediye Meclis Üyeleri, akademik odaların temsilcileri, doğa dernekleri, muhtarlar ve çok sayıda Kayapalı katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Nilüfer’in Kayapa Mahallesi’nde yapılması planlanan çöp toplama alanı vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün de paydaşı olduğu ‘Kayapa’da Çöplük İstemiyoruz Platformu’ üyeleri Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bursa'da Yeni Yıl Çok Özel Olacak Bursa'da Yeni Yıl Çok Özel Olacak

400 bin nüfus planlamasının olduğu Kayapa bölgesinde tepki çeken çöplük inşasına ilişkin görüşlerini aktaran Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş şunları söyledi:

Bursa’yı, Bursa’ya ihanet edenlerden korumak, kurtarmak ve kentimize sahip çıkmak için buradayız. Kayapa’ya yapılmak istenen ‘çöplük’ için uzun yıllardır mücadele yürütülüyor. Bölgede yaşayan halkımız, üniversitelerin değerli bilim insanları, akademik odalarla birlikte açılan ve kazanılan bir dava var. Bu dava sonucunda da proje iptal edilmişti.

O dönemin Belediye Başkanı Recep Altepe, şimdiki Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu projenin yapılmayacağını duyurmuşlardı ancak 2022 yılında gördük ki bir plan değişikliği yapılarak Kayapa’daki tesis şimdi yeniden hayata geçirilmek isteniyor.

Akademik odalar, üniversiteler, bilim insanları uzun yıllardır tesis için yaklaşık 400 bin nüfus planlamasının olduğu ve her geçen gün büyümekte olan bu bölgeyi değil kentin başka noktalarını işaret etmişken şimdi bütün uyarılara kulak tıkayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tesisi ısrarla bu noktaya inşa etmek istiyor.

“BU KENTİ KİM YÖNETİYOR?”

Bu ısrarın nedenini merak ediyoruz. Bu ısrarın nedeninin kamuoyuna anlatılmasını istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tesisi ilgili bölgeye yapmayacaklarını söylemiş. Peki buradan soruyorum: Bu kenti kim yönetiyor? Eğer bir yerde bir şeyin yapılmayacağı kararını belediye başkanı vermişse, bu, belediye meclis tutanaklarına da geçmişse şimdi neden yeniden ısrarla yapmak için ortaya çıkıyor? Demek ki birileri onlara bu talimatı veriyor!

Doğayı, çevreyi, yaşam alanlarını, tarımsal üretimin yoğun olduğu yerlerde yaşanacak sıkıntıların hiçbirini düşünmeden sırf mali kaygılarla bu çöplüğün Kayapa’da yapılmasında ısrarcı olanlara karşı biz de ısrarla, yaşanabilir Bursa için onların karşısında durmaya ve mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz.

Onlar buradan bir kez daha duysun, Bursa’nın doğası, suyu, tarımsal zenginlikleri, değerleri onların cüzdanlarından, banka hesaplarından çok daha değerli. İşte bu yüzden biz burada yapılması planlanan çöplüğe karşıyız, karşı durmaya da devam edeceğiz.

“BURSA’YI YÖNETEMİYORLAR”

Su kaynaklarının dibine, ormanın içerisine sırf kamulaştırma bedeli düşük diye, bu çöplüğün yapılmasına izin vermeyeceğiz. Onlar için kağıt üzerinde yazmak, çizmek çok basit ancak bunu doğanın kalbinde, insanların yaşam alanlarına yapmak çok büyük bir kent suçu. Zaten yıllardır Bursa’yı yönetemiyorlar, ormanlarını, sularını yabancılara, peşkeş çekiyorlar. En azından giderayak Bursa’nın kalbine bir hançer daha saplamamaları için bugün buradayız.

Bursalılar artık doğasının, yeşilinin, ormanının, suyunun daha fazla talan edilmesine karşı çıkıyor. Kentimizin dört bir yanında yanlış politikalar, projeler nedeniyle itirazlar yükseliyor. Bursalılar kendilerine, kentlerine karşı işlenen bu suçları unutmaz ve bunun hesabının demokratik yollarla sorar!.

“BAŞKA BURSA YOK”

En büyük güç örgütlü güçtür. Vatandaşlarımızın istemediği bir şey orada olmamalı. Ancak iktidar sürekli aynı yolu izliyor. Eğer siz kenti ortak akıllı yönetmezseniz, katılımcı bir belediyeciliğin şartlarını yerine getirmezseniz, akademik odaları, STK’ları, üniversiteleri, bilimi yok sayarsınız bu halk bugün olduğu bundan sonra gelir karşınıza dikilir. Çünkü başka Bursa yok.

Ancak şunu biliyoruz. Bursa’nın yaşadığı bütün bu zulümden kurtulmasına az kaldı. Bursa’yı, Türkiye’nin en kötü yönetilen kenti haline getirenlerden hesap sormaya az kaldı. Katılımcılıktan uzak, liyakatsiz kadrolarıyla vatandaşa tepeden bakan bu ‘ben yaptım oldu’cu anlayıştan kurtulmaya az kaldı.

Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman Bursa’nın yeşilinin, doğasının, tarımının, tarihinin, dağlarının, ovalarının yanında olanlarla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Biliyoruz yalnız değiliz. Her zaman kentine sahip çıkanların yanında olmaya devam edeceğiz.

Biz bugün bu çöplüğün yapılmasına karşı durmak için buraya geldik. Ancak değerli Bursalılara şunu söylemek isterim.

108 gün sonra Bursa’da bir şey değişecek sonra her şey güzelleşecek. 108 gün sonra Bursa’da bir şey değişecek kentimiz güzelleşecek. 108 gün sonra Bursa’da bir daha asla bu tür projelere izin verilmeyecek.108 gün Bursa’da herkes mutlu yaşayacak. 108 gün sonra Bursa, kendisine ihanet edenlerden kurtulacak.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Orhan Sarıbal ise tesisle ilgili görüşlerini şu şekilde ifade etti:

“BU ACELE NEDEN?

Kayapa’da 2016 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilen çöp toplama merkezi bugün yeniden ihaleye sunuldu. Peki neden? Neden Nilüfer? Yerel seçime 3 ay kalmışken neden bu acele? Neden ısmarlama bir firmaya yaptırılmak isteniyor? İktidarın 20 yıldır yapamadığı bir şeyin bugün dayatma ile yapılması neden? Halk buradaydı, STK’ler buradaydı, muhtarlar buradaydı orada ise sadece egemenler ve müteahhitler vardı. Biz bunu reddediyoruz. Çöplük bir insanlık meselesidir, bir sağlık sorunudur. Çöplüğü Nilüfer’e taşımak bir katliamdır, cinayettir. Biz bunu reddediyoruz.

Editör: Sıcak Havadis