Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim kurulu toplantısı sonrasında konuştu “BULK” HALDE AŞI ifadesinden ne anlamalıyız? Bulk halde aşı, aşının şişelenmemiş şeklidir. Taşımadaki kolaylık sebebiyle bu yol tercih edilmektedir. Elimize bugün ulaşan, önceki 14 Milyon doza ilave olacak 10 Milyon dozluk aşı bu şekildedir. Şişeleme işlemine başlanmıştır. CEVABINI BEKLEDİĞİNİZ BİR SORU VAR: Bu ne kadar sürecek? Salgın ne zaman kontrol altına alınacak? Bu çok açık: Aşılama bittiğinde bu çile son bulacak. Planlarımıza göre, 100 Milyon doz aşının hepsi Mayıs sonuna kadar elimizde olacak. Ve 50 Milyon kişinin aşısı tamamlanacak.

Bakan Koca: BIONTECH AŞISI. Aşılamayı hızlandırmak için Alman menşeli Biontech aşısını sürece dâhil ettik. 1,4 Milyon doz aşı bugün itibariyle elimizde. Nisan başında bu, 4,5 Milyon doza ulaşacak. 30 Milyon dozluk opsiyonlu bir anlaşma da yaptık. Üretim arttıkça daha çok aşı alacağız.Aşının uzun vadeli bir ihtiyaç olacağı çok açıktır. Başka ülkelerin ürettiği aşılara bel bağlamak yanlıştır. Tedarikte zorlanmanın ötesinde bunun ekonomik bedelleri de ağır olur. Kendi aşımız, kendi silahımızdır. Yerli aşı çalışmalarımız sonuca doğru önemli gelişmeler kat ediyor.

AŞI ALIMINDA SEÇENEKLERİMİZ ARTIYOR. Aşılama sürecini hızlandırmak için, Sinovac, Biontech gibi aşıların yanında yeni tedarik kaynaklarımız var. Farklı üreticilerle görüşmelerimiz sürüyor. Bunlardan sadece biriyle yapılan tedarik planlamasında 40 Milyon doz söz konusu.