Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan programa Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Türk Dil Kurumu Yüksek Uzmanı Yaşar Yılmaz, Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Şahin'in yanı sıra çok sayıda akademisyen, öğretmen ve öğrenci katıldı.

Dil Kimliğimizin Temelidir

Programın açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkçenin dünyanın birçok ülkesinde konuşulduğunu ve üzerinde hassasiyetle durulması gereken en önemli konulardan biri olduğunu söyledi. Yaygınlaşan sosyal medyanın Türkçeyi kısırlaştırdığına dikkat çeken Başkan Aktaş, şunları kaydetti:

"Dil bir milletin kimliğidir. Sözlü devirlerden yazılı devirlere Türkçe kültürümüzün aktarılması için en önemli vasıta olmuştur. Binlerce yıllık geçmişe sahip Türkçe, kendine has bir içyapısı ve musikisi olan bizim en değerli hazine sandığımızdır. Türkiye'yi 784 bin kilometrekareden, Türkçeyi de sadece Türkiye'de konuşulan bir dil olmaktan ibaret göremeyiz. Kırım'da da Moldova'da da Türkçe konuşanları görebilirsiniz. Kazakistan'da, Özbekistan'da, Azerbaycan'da dünyanın birçok ülkesinde Türkçe konuşan insanlara denk gelirsiniz. İnsan bildiği kelime sayısı kadar düşünebilir ve konuşabilir. Bugün sosyal medya maalesef, Türkçemizi kısırlaştırmakta ve dağarcığımızı daraltmaktadır. Belirli kelime sayısı ile sınırlanmış, özensiz bir Türkçe ile karşı karşıyayız ne yazık ki. Dilimizi temiz tutmalıyız ki düşüncelerimizden beslenen edebiyat ve sanat eserlerimiz daha nitelikli olsun. Çünkü dili yarınlara taşıyacak, işlenerek zenginleşmesini sağlayacak olan edebiyat ve sanat eserleridir. Türkçe üzerinde hassasiyetle durulması gereken elzem bir konudur. Zira Türkçe bizim en büyük zenginliğimizdir."

Türkçenin Farklı Ülkelerde Öğretilmesi Önemli

Başkan Aktaş, Türkçenin farklı ülkelerde öğretilmesinin ve Türk kültürünün tanıtılmasının önemine de değinerek şunları söyledi:

"Türkiye son çeyrek asırda yurt dışındaki hamleleriyle, Türkçenin farklı ülkelerde öğretilmesi ve Türk kültürünün tanıtılması adına çok güzel işler yapıyor. Yapılan bu işler, yaptığımız ihracatlar ve fuarlardan çok daha kıymetli ve önemli. Bu çalışmaların, Türkiye'ye hizmet edecek adımlar olduğuna yürekten inanıyorum. Kültürel diplomasinin önemi ve gerekliliği bugün daha iyi anlaşılıyor. Birçok ülkede Türkçe bilen akademisyen, bürokrat, siyasetçi, edebiyatçı olması, Türkiye ile ilgili ülkelerin ilişkilerinin kuvvetli köprülerle birbirine bağlanması anlamına geliyor."

Bursa Dede Korkut'un Yazmasına Ev Sahipliği Yapıyor

Başkan Aktaş, Bursa'nın aynı zamanda ünlü Türk Ozanı Dede Korkut'un "Bursa Yazmasına" ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, misafirleri eserin sergilendiği Muradiye El Yazmaları Müzesi'ne davet etti.

Türkçe Duyarlılığı

Programda konuşan Türk Dil Kurumu Yüksek Uzmanı Yaşar Yılmaz, Türk milletinin geniş coğrafyada derin köklere sahip olduğunu ve Türkçenin bu köklü kültürün en önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.

Ender Dillerden Biri

Erkan Aydın, makamında vatandaşları ağırladı Erkan Aydın, makamında vatandaşları ağırladı

Bilgi Şöleni'nin danışmanlığını üstlenen Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Şahin ise Türkçenin dünyanın en eski ve milyonlarca konuşana sahip ender dillerden biri olduğunu vurguladı.