Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “9 Şubat itibarıyla 56 ülkeden 6 bin 479 personel sahada. Yine 19 ülkeden ekip 24 saat içerisinde ülkemizde olacaklar” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile görüştü. Görüşme sonrası iki Bakan ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Fatin Rüştü Zorlu Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Bakan Çavuşoğlu, deprem nedeniyle Türkiye’ye yardım etmek isteyen 56 ülke olduğunu, birçok ülkenin şu an deprem bölgesine ekip yolladığını ve 24 saat içerisinde 19 ülkeden daha ekibin deprem bölgesine ulaşacağını söyledi.

“KKTC sivil savunma ekipleri hemen Türkiye’ye geldiler”

Depremin hemen ardından yardım için KKTC’den Türkiye’ye ekipler geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Depremin ardından KKTC sivil savunma ekipleri ve arama kurtarma ekipleri hemen Türkiye’ye geldiler. Halen sahada yoğun bir çalışma içerisindeler ve sahadaki çalışmalara da çok önemli katkı veriyorlar. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığımız da hala deprem bölgesinde çalışmalara güçlü bir destek veriyor. Adıyaman’da ve Hatay Kırıkhan’da enkaz altında bulunan yavrularımız var onlardan da güzel haber almayı umut ediyoruz. Yoğun çalışmalar o bölgelerde de devam ediyor”

“9 Şubat itibarıyla 56 ülkeden 6 bin 479 personel sahada”

Dünyanın her noktasından deprem bölgesine yardım ulaştığını belirten Çavuşoğlu, “Tüm dünyadan da güçlü bir dayanışma gördük. Bunun için de bu vesileyle uluslararası topluma teşekkür ediyorum. 95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. Birçok ülke arama kurtarma ekiplerini, doktorlarını sahra hastanelerini ülkemize sevk ediyor. 9 Şubat itibarıyla 56 ülkeden 6 bin 479 personel sahada. Yine 19 ülkeden ekip 24 saat içerisinde ülkemizde olacaklar. Deprem bölgesinde bu çalışmalara katılan, malzeme desteği gönderen, sağlık ve arama kurtarma ekiplerini gönderen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Büyükelçimiz Öztürk ve personelimiz Aytaç maalesef halen enkaz altında”

Devletin tüm kurumlarının deprem bölgelerine seferber olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Biz de Dışişleri Bakanlığı olarak daha önce Covid-19 pandemisi döneminde kurduğumuz Koordinasyon ve Destek Merkezimizi hemen faal duruma geçirdik. 7/24 esasına göre büyükelçilerimiz ve farklı dairelerden arkadaşlarımız burada yapılan çalışmalara katkı sağlıyorlar. Sahada yapılan çalışmalar var bunlara da katkı sağlamamız lazım. Deprem bölgelerinde bizim temsilciliklerimiz var. Bazı yardımlar İstanbul üzerinden geliyor. Oradaki temsilcilerimiz büyükelçilerimiz, temsilcilerimiz de 7/24 esasına göre görev yapıyorlar. Antalya’ya inen yardımalar var. Antalya temsilciliğimizde aynı şekilde görevini yürütüyor. Fakat deprem bölgelerine gönderdiğimiz arkadaşlarımız var. Hatay, Gaziantep, Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis’e 11 Büyükelçi görevlendirdik. Zaten bölgemizde 17 personelimiz vardı. Büyükelçilerimizle beraber 14 personel daha gönderdik. Yurtdışından gelen yardımların ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılabilmesi için arkadaşlarımız AFAD, Kızılay kurumlarındaki arkadaşlarımızla beraber sahada çalışıyorlar. Maalesef Hatay temsilcimiz, büyükelçimiz Devrim Öztürk ve orada görev yapan personelimiz Gökhan Aytaç maalesef halen enkaz altında. Yoğun çalışma var, ama henüz büyükelçimizden haber alamadık.

“Şu an da en çok çadıra ihtiyaç var”

Yapılan yardımların koordinasyonunun önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Depremin bir de uluslararası yardım boyutları var dedik, yurtdışından da bu yardımların koordinasyonun sağlanması lazım. Devletlerin gönderdiği yardımlarım koordinasyonunu buradan yapıyoruz ama yurtdışından da çok fazla Sivil Toplum Örgütlerinin ayni ve maddi yardımların da koordine edilmesi gerekiyor. Nakit olarak yardımda bulunmak isteyenlere ilgili hesap numaralarını aktarıyoruz. Büyükelçiliklerimize izinle hesabın açılması ve oradan aktarılması konusunda da gerekli çalışmalar arkadaşlarımız yaptılar. Yurtdışından gelecek ayni yardımların Türk Hava Yolları ile gelmesi, onların değişik merkezlerde toplanması, ihtiyaç olanları getirilmesi mesele şu an da en çok çadıra ihtiyaç var. Çadırların Türkiye’ye gelmesine öncelik veriyoruz. Bu yönlendirmeleri de yaparak bunların Türkiye’ye gelmesi için sahada çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“15 bin 729 kişi kamu misafirhaneleri, öğrenci yurtları ve konaklama tesislerine yerleştirildi”

Deprem bölgesinden tahliyelerin devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Dün akşamdan sabaha kadar yaklaşık 30 bin kişi tahliye edildi. Kendi imkanları ile ayrılanlarda var. Gelen herkesi yurtlara, devletin sosyal tesislerine veya otellere yerleştiriliyor. Türkiye genelinde 15 bin 729 kişi kamu misafirhaneleri, öğrenci yurtları ve konaklama tesislerine yerleştirildi. Sadece Antalya’da 80 binden fazla kişiyi barındırabilecek kapasiteye ulaşmış durumdayız. 4 bin 300’ü devlet misafirhanesi, 18 bini yurtlar, yaklaşık 60 bini de otellerden ayrılan odalardır. Antalya’ya an itibarıyla 11 bin 165 afetzede gelmiş durumda” ifadelerine yer verdi.

"KKTC’den 8 Şubat itibarıyla 7 milyon lira nakdi yardım"

KKTC’den deprem bölgelerine yapılan yardımlar hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “45 tır malzemesi yanı sıra aralarında çok sayıda vinç, kaynak makinası, iş makinasının bulunduğu bir büyük gemi ile KKTC’den Sivil Savunma Teşkilatından 30 kişilik ekip ve 8 özel donanımlı araç, 100’ün üzerinde özel eğitimli arama kurtarma gönüllüsü ve 50’nin üzerinde sağlık görevlisi deprem bölgesine gönderilmiştir. Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere Türk Barış Kuvvetlerinden 2 birlik ve bir ekip 6 Şubatta 4 arama kurtarma taburu da 7 Şubat gecesi Türkiye’ye sevk edildi. Depremzedelere destek kampanyasında 8 Şubat saat 15.00 itibarıyla hatlar üzerinden yapılan bağış tutarı neredeyse 1,5 milyon lira olmuştur. Ayrıca Türkiye’deki depremzedelere yönelik yürütülen bağış kampanyalarına göre 8 Şubat itibarıyla 7 milyon lira nakdi yardım KKTC’deki bankalardan AFAD tarafından duyurulan hesap numaralarına gönderilmiştir” ifadelerini kullandı.