Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği'nin kültür gezisi kapsamında ilk durağı Amasya oldu. Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ile kahvaltı programında bir araya gelen basın mensupları, kentin tarihi dokusu hakkında bilgi aldı.

Belediye Başkanlığının yanı sıra şair bir kişiliği de olan Mehmet Sarı, Amasya'nın tarihini yazdığı bir şiiri de okuyarak gazetecileri etkiledi. 

Basın mensuplarına; Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, Belediye Başkanı Baş Danışmanı Ahmet Yenihan, Basın ve Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Muhammer Tufanoğlu, Zabıta Müdürü Murat Yörükoğlu ve Amasya Üniversitesi Strateji Şube Müdürü Bilen Alpat eşlik ettiler.

"İlimin eşiği, bilimin merkezi" 

Amasya'nın tarihi hakkında bilgilendirme yapan Belediye Başkanı Mehmet Sarı; "14 medeniyete ev sahipliği yapmış olan Amasya 8 bin 500 yıllık bir şehir. 

Bu manada ilimin eşiği, bilimin merkezi olarak bilinir. 

Osmanlı tarihinde de  birçok şehzadenin Amasya’da yetişerek görev yapmış olmasından dolayı 'Şehzadeler Şehri' olarak tanınırız. Bu şehzadeler arasında; Çelebi Sultan Mehmet, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid gibi sonradan padişah olanlar da vardır" dedi.

"Amasya özgürlüğün meşalesi, Cumhuriyet ilkelerinin felsefesi"

Amasya'nın kurtuluştan kuruluşa bir şehir olduğunu belirten Başkan Sarı; "Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili şehrimiz için önemli iki anektod'dan bahsetmek istiyorum. Bunlardan birincisi 12 Haziran 1919'da Amasya'ya geldi. Amasya Müftüsü Mehmet Tevfik Efendi ve Amasya Valisi Kamil Efendi başta olmak üzere 53 arkadaşları ile beraber Atatürk'ü karşıladılar.  Atatürk 90 yaşlarında olan Kamil Efendi'nin elini öpmek istedi. Kamil Efendi ise Atatürk'e, "Paşam sizin el öpmeniz caiz değildir. Çünkü Anadolu sizin elinizi öpmek üzere bekliyor" dedi. 

İkinci anekdot ise; Atatürk'ün çalışma odasında bir gece geç vakite kadar çalışan Müftü Efendiye, "Siz burada iki saatten fazla durmayın. Bu gece ortalık zifiri karanlık" deyince Müftü Efendi de, "Paşam Tevfik kulunun gideceği iki cadde bir sokak, sizin gözünüzdeki ışık Anadoluyu aydınlatıyor" diyerek ülkemize önemini vurgulamıştır. Atatürk ile yaşanan bu anlattıklarım Amasya için çok önemli. 
Ayrıca, özgürlüğün meşalesi, Cumhuriyet ilkelerinin felsefesi Amasya'da olmuştur.  

Kısacası eğer Amasya'yı görmemişseniz, en güzelini görmemişsinizdir çünkü  
burada tarihi, medeniyeti, kültürü, turizmi, sosyal yaşamı, Anadoluyu ve İstanbul'u bir arada yaşayacaksınız. Şehrimize geldiğiniz için hepinize teşekkür ederim" diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ ise;" Bu kültür gezisindeki amacımız gittiğimiz bölgelerin tarihi - turistlik yerlerini, coğrafyasını ve gastronomisini görmek. Kentlerin gelişimi ve sosyokültürel farklılıklarını tanımak. Bu bağlamda da gezdiğimiz, gördüğümüz yerlerin haberlerini paylaşarak, kamuoyuna aktarmak" olduğunu belirtti.

Başkan Işıkdağ, "Ülkemizin her bölgesi, şehri ayrı güzel. Tabi böyle stratejik konumda ve tarihi önemi olan;  Cumhuriyetimizin  kuruluşunda önemli paya sahip şehirlerimizin manevi yapısı ayrı bir değer taşıyor. İyi ki Amasya'ya geldik ve sizleri tanıdık" sözlerine yer verdi. 

Hatıra fotoğrafının çekimi, kahve ve çay eşliğinde karışıklı samimi sohbet  ortamının ardından şehir turumuz başladı. 

Başta Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı'ya, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şahin'e, Belediye Başkanı Baş Danışmanı Ahmet Yenihan'a Basın ve Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Muhammer Tufanoğlu'na, Zabıta Müdürü Murat Yörükoğlu'na, Amasya Üniversitesi Strateji Şube Müdürü Bilen Alpat'a, Sanat Tarihçisi Özge Yüksel'e, Sanat Tarihçisi Hasan Emre Teselek'e ve 
Elit Otelhan İşletme Sahibi Murat Çapkın'a
göstermiş oldukları misafirperverlikleri için teşekkür ederiz.