Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, dünyanın en büyük LPG tüketicilerinin başında gelen Türkiye’de akaryakıta sürekli olarak gelen zamlar ve fosil yakıt türlerindeki fiyat istikrarsızlığı nedeniyle sektörün hızla krize sürüklendiğini, on binlerce işletmenin kapanabileceği uyasında bulundu.

Merkezi Lüksemburg'da bulunan Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 otomobilden 38’inin yakıt türünün LPG olduğunu, ülkede 5 milyon dolayındaki araçta LPG kullanıldığını belirten Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi şunları söyledi:

“Ülkemizde LPG sektörü, sıralı otogaz teknolojisi alanında dünya ile rekabet edebilen, ihracat potansiyeli büyük olan ciddi bir ekonomik değerdir. Küçük sanayilerde binlerce esnafa, montaj ve teknik servis alanında da rızk kapısıdır. Sektör son yıllarda geliştirdiği yazılım, yapay zeka teknolojisi sayesinde dünya ile rekabet edebilen noktaya ulaşmıştır. Ancak LPG’ye ardı ardına yapılan zamlar bu rüzgarı tersine çevirecek mahiyettedir”.

-PARİS İKLİM ANLAŞMASINDA STRATEJİK YAKITIMIZ

Çelebi, “Türkiye yüzde 37,40 ile Avrupa’nın en fazla LPG’li araç kullanan ülkesidir. Bizi yüzde 14 ile Polonya, yüzde 6,6 ile İtalya izliyor. Birçok Avrupa hükümeti küresel ısınmanın önlenmesi için yakıt türü olarak LPG’yi teşvik ediyor. Ülkemizde çoğu taksinin bu anlamda LPG kullanması hem ekonomik hem çevre bakımından sahiplenilmesi gereken bir stratejidir. LPG, temiz yanma özelliği ile son derece düşük seviyelerde siyah karbon üretir ve bu da onu küresel ısınma azaltma stratejisinin ideal bir bileşeni haline getirir. LPG’nin yakıt olarak avantajları dışında mesele, Türkiye’nin özellikle araçlarda LPG kullanımına yönelik teknolojinin üretimi ve bu alandaki pazar payı konusunda da dikkatle ele alınması gereken bir konudur. Türkiye, bu yakıtı türünün araçlarda uygulanabilmesine yönelik milli ve yerli teknoloji kitlerini, tanklarını diğer elektronik aksamlarını, yazılımını, yapay zekayı geliştirebilmiş ve dünya ile rekabet edebilen bir sanayi gücüne sahiptir. Ancak ardı ardına gelen zamlar ve yaşanan istikrarsızlık süreci nedeniyle binlerce sanayi esnafı günlerdir yeni montaj için siftah yapmadı diyebiliriz. Daha çok dar gelirli ya da çevreye duyarlı vatandaşların tercih ettiği LPG aynı zamanda pek çok vatandaşımızın ekonomik zorluklara rağmen hayata tutunabilmeleri açısından önemli ve kıymetli bir değerdir. LPG’nin hem çevresel hem de ekonomik avantajlarının yeterince değerlendirilebilmesi adına bu avantajları ortadan kaldıran, dahası sektörü ağır şekilde sarsan uygulamalardan bir an önce vazgeçilmelidir” şeklinde konuştu.