BTK ve Orta Koridor üzerinden Türkiye’den Çin’e ulaşacak olan ilk ihracat blok treni, Türkiye’deki 2 bin 323 kilometrelik yolunu tamamlayıp, Kars’a bugün ( 08 Aralık 2020) saat 17.00’da ulaştı.

Kars Tren Garı'ndaki işlemleri tamamlanan yaklaşık 754 metre uzunluğundaki tren, Gürcistan'ın Ahılkelek kentine doğru uğurlandı.

Tren, Türkiye'de 2 bin 323 kilometrelik parkurunun yanı sıra Gürcistan'da 220 kilometre, Azerbaycan'da 430 kilometre, Hazar Denizi'nde 420 kilometre, Kazakistan'da 3 bin 200 kilometre ve Çin'de 2 bin 100 kilometre olmak üzere toplamda 8 bin 693 kilometre yol kat edecek.

Türkiye-Çin Taşımacılığında Milat

İlk hareket noktasından Çin’in Xi’an kentine toplam 12 günde ulaşması programlanan tren, bin 50 ton yük (1.400 soğutucu) taşıyor.

TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü’nün yoğun çabalarıyla hayata geçen ilk ihracat treni,  önümüzdeki dönemde Marmaray, BTK Demiryolu Hattı ve Orta Koridor'un tam kapasiteyle işletilmesi için çok önemli bir adım olarak görülüyor.

Bu taşımalarla ulaşım maliyetleri ve süresi önemli oranda azalırken, hem Türkiye'nin hem sanayicinin rekabet gücü artacak; Türkiye, Asya-Avrupa arasındaki transit taşımacılığın da merkezi haline gelecek.

Diğer taraftan, Çin'den hareket eden ve Türkiye yönüne doğru gelen diğer tren ile ilk ihracat treninin, dost ve kardeş ülke Azerbaycan topraklarında karşılaşacağı öngörülüyor.