Şırnak'ta, Hz. Nuh'un gemisinin karaya oturduğu yer olarak bilinen Cudi Dağı'ndaki Sefine bölgesinde festival düzenlendi. Vatandaşlar, terörden temizlenmesi ile huzurun tesis edildiği alana, Valilik, belediye, Şırnak Üniversitesi ile Ticaret ve Sanayi Odasının katkılarıyla düzenlenen festival kapsamında 40 yıl aradan sonra gelmenin heyecanını ve sevincini yaşadı.
 
Vatandaşların arbane eşliğinde gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından Kuran-ı Kerim ve dualar okundu. Festivalin açılış törenine telefonla bağlanan Bakan Süleyman Soylu, bugün bölgede tarihi bir buluşmanın gerçekleştiğini belirterek, bunun için çok beklendiğini söyledi.
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Burada da en mutlu olan bilmenizi istiyorum ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Devletin yöneticileri ülkenin 24 saat huzur içerisinde olmasını ister. Bundan daha fazla ne isteyelim ki? Allah'a hamdolsun, minnettarız hepinize. Bu huzuru sağlayan şehitlerimize, gazilerimize, yöneticilerimize ve bunun kıymetini bilip, bu ülke için dua eden herkese, kardeşliğimize, birliğimize minnettar ve duacıyız. Orada bulunmanızdan mutluyuz, memnunuz. Nice nesiller, evlatlar gelsin, Sefine'yi kendine yurt etsinler, o festivallerde birlik ve beraberlikle birbiriyle kucaklaşsınlar. Allah sizden razı olsun. Şırnak, barışın, kardeşliğin, hoşgörünün şehridir, şehri olmaya devam etsin.' dedi.
 
Cudi İnsanlık Tarihine Ev Sahipliği Yapıyor

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Cudi'ye çıkmak ve Cudi'de etkinlik yapmanın herkesi derinden etkilediğini söyledi."Alana indiğimiz andan itibaren dikkatle baktım da herkesin gözleri nemliydi, duyguluydu, yüzünde tebessüm vardı. Ne mutlu yüce Allah bize bugünleri yaşattı. Şükürler olsun. Cudi insanlık tarihine ev sahipliği yapıyor." diyen Pehlivan, Cudi'nin, ziyaret ve festival geleneğinin en eski örneğini teşkil ettiğini belirtti.

Pehlivan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cudi kahraman Mehmetçiklerimizin, aziz şehitlerimizin, gazilerimizin müstesna hatıralarını bünyesinde barındırıyor ve bugünlere taşıyor. Cudi insanlık tarihi için müstesna bir yer. Cudi'nin son yıllarda maalesef biraz boynu büküktü, mahzundu. Çünkü bölücü terör örgütü, asırlardır geleneği yaşatan insanlarımızın buraya gelmesinin önüne set oluşturmuştu. Şükürler olsun güçlü devletimiz kararlılıkla terörle mücadelesini sürdürdü. Cumhurbaşkanımızın riyasetinde Mehmetçiklerimiz, jandarmamız, emniyetimiz, güvenlik korucularımız yoğun bir mücadele verdi, Cudi ve diğer alanlarda güvenlik sağlandı ve sağlanmaya devam ediyor. Bu sürede devletimiz güvenlik konseptleri geliştiriyor. Sağlanan bu huzur ortamının daim olması için yollar, üst bölgeleri yapılıyor. Bu konsept Cudi Dağı'nda da uygulandı."
 
Konuşmaların ardından balon ve güvercin uçuruldu, geminin karaya oturduğuna inanılan bölgede namaz kılındı.

Dengbejlerin sunduğu müzik dinletisinin ardından aşure ikramı yapıldı, bereket duası okundu.

Festivalin açılışına, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali İhsan Ersoy, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Tekin Aktemur, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, Cizre Kaymakamı Davut Sinanoğlu, Silopi Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Erkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, AK Parti İl Başkanı İbrahim Halil Erkan ve vatandaşlar katıldı.