Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, “Ülkemizi deprem başta olmak üzere tabii afetlere hazırlıklı hâle getirmek için gece gündüz çalışmayı sürdüreceğiz. Bunun yanında deprem sonrasında devreye girecek afet ve acil durum yönetimi planlarını sürekli güncelliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir depreminin hemen ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini bildirdi.

İzmir depreminde 114 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 1035 kişinin yaralandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralılardan 999'unun taburcu olduğunu, 36 vatandaşın tedavisinin sürdüğünü kaydetti.

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, tedavisi sürenlere de acil şifa dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem anından itibaren arama ve kurtarma faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini, depremzedelerin tüm ihtiyaçlarının eksiksiz karşılandığını söyledi.

“BİR AY İÇERİSİNDE DEPREM KONUTLARININ YAPIMINA BAŞLANACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının hepsinin bölgede seferber olduğunu gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayarak, deprem bölgesinde çalışan tüm kamu ve sivil toplum kuruluşu mensuplarına şükranlarını sundu.

Enkaz kaldırma çalışmalarının en kısa sürede tamamlanacağını ve bir ay içerisinde deprem konutlarının yapımına başlanacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki yıl bitmeden hak sahiplerine evlerini teslim etmiş olacağız. Şu andaki yol haritamız bu” dedi.

Kızılay ve AFAD'ın yaklaşık 4 bine yakın çadırla İzmir'de hazır olduğunu, yoğun şekilde çadır kurulumu yapıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, süreci çadırda geçirmek isteyen vatandaşlara “hayır, çadır yok” denmediğini, Kredi Yurtlar Kurumu’nun da yurtlarını vatandaşlar için hazır hâle getirildiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu anımsatarak, ülkede bu konudaki miladın 1999 depremi olduğunu ifade etti. Büyük Marmara Depremi'nin ardından başlanan mevzuat düzenlemelerinin AK Parti hükûmetleri döneminde geliştirilerek devam ettiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Farklı kurumlara dağılmış imkân ve yetkileri bir araya getirerek her depremde en ön safta yer alan AFAD'ı biz kurduk. Niye? İstedik ki bütün bu STK'leri bir araya getirelim ve buralarda, etki alanlarında bir zafiyet oluşmasın” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyelere ve TOKİ'ye konut üretimi ve yenilenmesi konusunda çok önemli yetkiler verdiklerinin altını çizerek, şu anda İzmir ile ilgili süratli bir adım daha attıklarını aktardı.

“KONUT ATILIMI, ÖZEL SEKTÖRÜNDE GAYRETLERİYLE ÜLKEMİZDE ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜMÜN GERÇEKLEŞMESİNİ SAĞLAMIŞTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de bin konteyner kullanıldığını, vatandaşları o konteynerlerde iskân edeceklerini, bu arada da inşaatlara başlanacağını belirterek, şöyle konuştu: “Biz gelene kadar sadece 43 bin konut yapan TOKİ'nin, 18 yılda tamamladığı, hâlen inşa ettiği ve projelendirdiği 975 bin konut ülkemizde bu alanda çok büyük bir devrimdir. Bu şekilde başlayan konut atılımı, özel sektöründe gayretleriyle ülkemizde önemli bir dönüşümün gerçekleşmesini sağlamıştır. Ancak hâlâ dönüştürmemiz gereken 6,7 milyon konut bulunuyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de depremden etkilenen bölgenin sulak bir alan olduğuna işaret ederek, “Biz şimdi tarım orman hayvancılığa ait bir bölgeyi, 1 milyon 400 bin metrekare, burayı rezerve alan olarak şu anda yapılacak konutlara tahsis ettik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız o 1 milyon 400 bin metrekarelik alanda inşaatlara başlayacak. İstiyoruz ki zemin sorunu olmasın. Bütün oradaki zeminle ilgili etütler yapıldı. Adımlarımız buna göre atılıyor” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1,5 milyon konutu gelecek 5 yıl içinde inşa etmeyi  planladıklarını dile getirerek, TOKİ vasıtasıyla bu yıl da 100 bin konutun inşasına başlandığını anımsattı.

“59 İLDEKİ 268 RİSKLİ ALAN İLE 67 İLDEKİ REZERV YAPI ALANLARIYLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Gelecek yıl 100 bin konutun inşasına daha başlayacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 59 ildeki 268 riskli alan ile 67 ildeki rezerv yapı alanlarıyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Riskli yapı olarak ilan ettikleri 688 bin birimin 670 binindeki tahliye ve yıkımları tamamladıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Devlet olarak şu ana kadar riskli yapı tespiti yapılan 1 milyon 395 bin bağımsız birimdeki kentsel dönüşüm çalışmaları için 5 milyon vatandaşımıza yaklaşık 15,5 milyar liralık destek verdik. Hiçbir meblağ insanımızın canından daha kıymetli değildir. İstanbul başta olmak üzere deprem riskinin yüksek olduğu şehirlerimizde bu süreci hızlandırmamız gerektiği anlaşılıyor” ifadesini kullandı.

“AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ PLANLARINI SÜREKLİ GÜNCELLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin de oturduğu binanın depreme dayanıklılığını tespit ettirmesi, şayet bu konuda herhangi bir sıkıntı varsa, gerekiyorsa kendisi de üstüne biraz koyarak hızla sağlam bina inşası için harekete geçmesi gerekiyor. Ülkemizi deprem başta olmak üzere tabii afetlere hazırlıklı hâle getirmek için gece gündüz çalışmayı sürdüreceğiz. Bunun yanında deprem sonrasında devreye girecek afet ve acil durum yönetimi planlarını sürekli güncelliyoruz” açıklamasında bulundu.

AFAD'dan UMKE'ye, belediyelerden sivil toplum kuruluşlarına kadar her kurumun kendi görev alanında çok güçlü bir alt yapı ve yetişmiş insan kaynağını kavuştuğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eskinin kargaşa ve çaresizlik görüntülerinin yerini düzenli, disiplinli ve bilinçli bir arama kurtarma, yardım destek faaliyetleri almıştır. Bir kez daha İzmirli kardeşlerime geçmiş olsun diyor, Rabbimden ülkemizi her türlü afetten muhafaza eylemesini diliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin 19 yıllık tarihindeki en yüksek yeni üye kaydını gerçekleştirmek suretiyle bu yılki 1 milyon yeni üye hedefine ulaşıldığını bildirerek, salgın şartlarının getirdiği zorluklara rağmen şu anda 11 milyon 200 bin üye sayısını yakaladıklarının altını çizdi.

Teşkilat çalışmalarının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu: “Her kesimden insanımızın evine, iş yerine, hayatını geçirdiği yerlere her gün bizzat gitmeliyiz. Buralarda onlarla muhabbet etmeli, dertlerini, sıkıntılarını dinlemeli, mümkünse bunlara çözüm üretmeli, değilse insanımızın gönlünü almalı kendi yaptıklarımızı onlara anlatmalıyız. Telefonumuz 24 saat açık olmalı ve o anda cevap veremediğimiz her çağrıya muhakkak geri dönüş yapmalıyız. Milletle arasına duvar ören, kendini ulaşılamaz bir yere konumlandırmış, hele hele insanları küçümseyen bir AK Parti yöneticisi varsa bulunduğu yerde, özellikle söylüyorum, fuzuli şagil, yani haksız işgalci demektir. AK Parti'nin hiçbir il başkanı, ilçe başkanı, yöneticisi, belediye başkanı, milletvekili velhasıl hiçbir temsilcisi milletten kopuk olamaz, kopuk yaşayamaz.”

Politikalar geliştirip, teşkilatları yenileyip, çalışma şekillerini yeni döneme uyarlayıp, millete daha çok hizmetler sunmanın gayreti içinde olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatlar arasındaki yeni üye yarışının “hayırda yapılan bir yarış” olduğunu söyledi.

“İNSANLIK TARİHİNE BÜYÜK YÜRÜYÜŞLER YÖN VERMİŞTİR”

Kuruluş yıl dönümü toplantısında dile getirdiği, “İnsanlık tarihine büyük yürüyüşler yön vermiştir” sözlerini tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti İbrahim'in Harran'dan Filistin'e yürüyüşü, Hazreti Musa'nın Mısır'dan Kızıldeniz kıyılarına yürüyüşünün de böyle bir yürüyüş olduğuna değindi.

Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye yürüyüşünün de tarihin akışını değiştiren böyle bir yürüyüş olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Horasan erenlerinin Anadolu'ya Balkanlar'a Avrupa işlerine yürüyüşü sevgi ve hoşgörü ikliminin bu beldelerde yayılmasını sağlamıştır. Sultan Alparslan'ın Malazgirt Ovası’na, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul surlarına, Yavuz Sultan Selim'in Sina Çölü'ne yürüyüşlerinin her biri büyük değişimlerin sembolleriydi. Tarih boyunca insanlığa yeni istikametler kazandıran milletimiz, AK Parti'yi kurarak 21'inci yüzyıldaki büyük hamlesini başlatmıştır. Bu hamleyi zaferle neticelendirmek hepimizin en başta gelen görevidir. Her kim bu ulvi vazifenin hakkını vermezse millet ve tarih önünde vebal altına girer. Gerek teşkilatlarımız da görev alan, gerek üye olarak bu kutlu yola giren herkes işte böyle bir sorumluluk üstlenmektedir. Sizlere ve 11 milyon 200 bin üyemizin her birine güveniyorum.”

“HÜKÛMETLERİMİZ DÖNEMİNDE 4,7 MİLYAR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevre ve doğa konusunda en kapsamlı düzenlemeleri ve en etkili uygulamaları kendilerinin hayata geçirdiğinin bilgisini vererek, “Hükûmetlerimiz döneminde ülkemizde 4,7 milyar fidanı toprakla biz buluşturduk. Bunun için yıllık fidan üretimimizi 75 milyondan, 350 milyona çıkardık. Ülke genelinde yürüttüğümüz ağaçlandırma faaliyetleri sonunda orman varlığımızı 1,9 milyon hektar artırarak, 22,7 milyon hektara ulaştırdık” diye konuştu.

Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'nin dünyanın en başarılı ülkelerinden biri durumunda olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Gördüğünüz gibi teröristler boş durmuyor, baktılar ki insanları öldürmekle başarılı olamıyorlar. Bu defa işte her canlı gibi sessiz, masum ağaçlarımızı yakmaya başladılar. Çünkü bir insan gibi ağaçlar da bizim için bir canlıdır, aynı şekilde değerlidir. Onun için ecdadımız Fatih ne diyor; 'ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynun vururum' derken, bu işe verdiği önem sebebiyledir. Bu kadar önemli ama bu teröristler benzini dökerek, İskenderun'da, Hatay'ın değişik ilçelerinde, maalesef bu ağaçlarımızı, bu ormanlarımızı yaktılar. Ve buralarda ciddi mücadeleler yapıldı ve hâlâ da devam ediyor.”

“77 İLDE, 270 ADET MİLLET BAHÇESİ’NİN YAPIMINA BAŞLADIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erozyonla mücadelede, çalışmalar sayesinde daha önce yılda 500 milyon tonu bulan kaybolan toprak miktarını, 154 milyon tona kadar düşürdüklerin altını çizerek, “Korunan alanların sayısını 175'den 610'a çıkartarak, yıllık ziyaretçi sayısının 5,5 milyondan 52 milyona ulaşmasını sağladık. Tarihimizde önemli yeri olan Sakarya, Sarıkamış, Allahuekber Dağları gibi yerlerin korunmasına özel ehemmiyet verdik. Millî parkların sayısını 13 ilave ile 45'e, tabiat parklarının sayısını 233 ilave ile 249'a daha önce olmayan şehir ormanlarının sayısını 136'ya, bal ormanlarının sayısını 558'e yükselttik” bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin 81 ilinde, 81 milyon metrekare millet bahçesi yapma sözü verdiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar 77 ilde 50 milyon metrekareyi bulan 270 adet Millet Bahçesi’nin yapımına başladıklarını anlattı.

“ÜRETİCİYİ DE TÜKETİCİYİ DE MAĞDUR EDEN STOKÇULUK FAALİYETLERİNE GÖZ YUMAMAYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilere 2020'nin 11 ayında 17,1 milyar liralık tarımsal destek verdiklerini, tarım ürünleri ihracatının 18 milyar doları bulmasının da bu alanda Türkiye'nin geldiği yeri gösterdiğini vurguladı.

Bazı ürünlerde vurguncuların stok yaparak fiyatları yükselttiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üreticiyi de tüketiciyi de mağdur eden bu tür stokçuluk faaliyetlerine elbette göz yumamayız. Salgın döneminde tüm ülkeler gıda ürünlerinde ihtiyatlı bir gümrük politikası izlerken Türkiye'nin bunun dışında kalması beklenemez” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin tohumda dışa bağımlı olduğu iddialarının da gerçek olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sertifikalı tohum üretiminin AK Parti iktidarları döneminde sekiz kat arttığını, “Ata Tohumu Projesi” ile ülkenin gen kaynaklarını oluşturan bitki çeşitlerini koruma altına aldıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, evsel atıkların geri kazanımı konusundaki çalışmalara da değinerek, bu alanda 100 bin kişiye istihdam sağlayacak ve yılda 20 milyar lira ekonomik kazanç oluşturacak bir geri dönüşüm sistemi kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Geri dönüşüm tesisleri konusunda henüz yüzde 13 seviyesinde olunmasına rağmen yıllık 35 milyar lirayı bulan bir ekonomik hacim oluştuğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, adım adım bu oranı da artıracaklarını belirtti.

“TÜRKİYE GEÇTİĞİMİZ YIL KULLANDIĞI ELEKTRİĞİN YÜZDE 62'SİNİ YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ELDE ETMİŞTİR”

Yerli ve yenilenebilir enerji alanında da çok büyük mesafe kat ettiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye geçtiğimiz yıl kullandığı elektriğin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmiştir. Hidroelektrikte Avrupa'da ikinci, dünyada dokuzuncu, rüzgârda Avrupa'da yedinci ve dünyada 12. sıradayız. Biz iktidara geldiğimizde böyle bir durum var mıydı? İnşallah amacımız yenilenebilir enerjinin her alanında dünyada ilk sıralara yerleşmektir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, il kongrelerinin devam ettiğine dikkati çekerek, kongreleri mevcut Koronavirüs şartları nedeniyle stadyumlarda yaptıklarını, bu hafta cumartesi günü Kahramanmaraş İl Kongresi'nin de hava şartları el verirse yine stadyumda yapılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek başkan arkadaşlarımızı gerek il yönetiminde görev alacak arkadaşlarımızı bu hassasiyet içerisinde hesabi değil, hasbi olarak seçecek ve il teşkilatlarımızı böyle oluşturacağız. Tabi yüzde 30 hanım kardeşlerimizden yönetimlere almanız, yüzde 30 genç arkadaşlarımızdan yönetimlere almanız bunun dışında da ana kademeden seçmeniz isabetli olacaktır. Çünkü dinamik, sevilen, sayılan, vaktini bu işe ayıracak bu tür kadroları oluşturarak inşallah yolumuza devam edelim” sözlerine yer verdi.