Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ATO Congresium’da düzenlenen ARTANKARA 7. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarını ziyaret etti.
Altı ülkeden 107 galeri ve bine yakın sanatçının resim, heykel, cam işi ve enstalasyon çalışmalarının yer aldığı fuarı gezen Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de eşlik etti.


Ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu şu değerlendirmelerde bulundu:


Soru- İlk sorumuz isterseniz müsaadenizle MHP lideri Devlet Bahçeli’nin "Anayasa Mahkemesi kapatılsın" çıkışı. Bu sözler için ne söylemek istersiniz?


Kemal KILIÇDAROĞLU- Hukukun olmadığı yerde, anayasanın ayaklar altına alındığı bir yerde Anayasa Mahkemesine gerek yok açıklamasıdır herhalde bu açıklama. Doğru bir açıklama değil. Devletin bütün kurumlarının korunması lazım, o kurumların başında da Anayasa Mahkemesi geliyor. Anayasa Mahkemesini eleştirebiliriz, kararlarını eleştirebiliriz, Anayasa Mahkemesine yapılan atamaları eleştirebiliriz ama kurum olarak Anayasa Mahkemesinin korunması çok önemli. Can ve mal güvenliği için, demokrasi için, özgürlükler için, hukukun üstünlüğü için, adalet için Anayasa Mahkemesi önemlidir. En son başvurduğumuz bir yargı makamıdır, dolayısıyla Anayasa Mahkemesini gelin kapatalım demek doğru bir yaklaşım değil, demokrasiye inanmamak anlamına gelir bu.
Soru- Efendim Sayın Akşener’in de bu çıkıştan sonra şöyle bir sözü oldu. Sayın Cumhurbaşkanının da seçilip seçilemeyeceği konusunda hukukçular ikiye ayrılmış durumda. Sayın Bahçeli de bunu öngördüğü için hani önceden böyle bir çıkış yaptı gibi bir düşüncesinden bahsetti. Siz de böyle düşünüyor musunuz ya da siz ne düşünüyorsunuz?


Kemal KILIÇDAROĞLU- Bu düşüncenin kendi içerisinde bir tutarlılığı var çünkü Sayın Bahçeli bütün siyasal geleceğini Sayın Erdoğan'ın geleceğine paralel kıldı. Dolayısıyla fazla yorum yapmak istemem, ama eğer kişi, "Erdoğan olmazsa ben de yokum, ben olursam Erdoğan da var" noktasına gelmişse bu tür açıklamalar olabilir Bahçeli tarafından.


Soru- Peki efendim Mecliste biliyorsunuz güvenlik soruşturmasından sonra da büyük bir kıyamet koptu. Meclis Başkanının "pişman ederim" sözleri var Sayın Özgür Özel için. Nasıl buluyorsunuz bu tavrı?


Kemal KILIÇDAROĞLU- Meclis Başkanı TBMM Başkanının bulunduğu pozisyona, o koltuğa yakışmıyor, bu sözüyle hiç yakışmıyor. Ne demek "pişman ederim", aslında kendisinin pişman olması lazım, bırakın pişman etmeyi pişman olması lazım. İçtüzüğün öngördüğü kurallar çiğneniyor, TBMM’ye sabotaj yapılıyor, kurallar çiğnendikten sonra saraydan gelen talimat üzerine işlem yapılıyor, yeniden toplantılar yapılıyor, içtüzüğe göre bir yıl tekrar parlamentoya gelmemesi gereken bir yasa teklifi yeniden toplanılıyor ve yeniden görüşülmeye başlanıyor. Bu açıkça, ben anayasayı istediğim zaman ihlal ederim, ben içtüzüğü istediğim zaman ihlal ederim, ben yasaları istediğim şekliyle yorumlarım, dolayısıyla ben Meclis Başkanıyım, Meclis Başkanı olmamın temel amacı şu, ben koltuğumu Sayın Erdoğan'a borçluyum, Erdoğan’dan bir talimat gelirse yerine getiririm, Erdoğan öl derse ölürüm, kal derse kalırım, zaten Erdoğan’ın parlamentoda ciddi bir grubu var, bunların tamamı sarayın milletvekilleri, Erdoğan el kaldırınca hep beraber el kaldırıyoruz, el indirin deyince hep beraber el indiriyoruz. Dolayısıyla parlamentoda görüşülen yasa teklifinin içeriği nedir, ne değildir, neyi getiriyor, neyi götürüyor bunlar asla düşünülmüyor ve parlamento maalesef ciddi bir vesayet altında. Hiçbir darbe döneminde böyle bir vesayet görülmedi. Gerçekten üzüntülü bir tablo. Meclis Başkanının oturup düşünmesi yerine ben sana gösteririm demek ya da tehdit etmek o makama yakışmaz. O makamın ağırlığına yakışmaz. Dolayısıyla kendisinin oturup düşünmesi lazım.
Soru- Efendim Selahattin Demirtaş HDP öncülüğünde bir üçüncü ittifak kurulabileceğinden söz etti. Bir değerlendirmeniz olacak mı?


Kemal KILIÇDAROĞLU- Yo hayır herhangi bir değerlendirmem yok. Tabi bir ittifak olur, olmaz bilmiyorum ama şu anda görünen iki tane ittifak var zaten. Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı. Üçüncü bir ittifak olur mu olmaz mı zaman gösterir.


Soru- Fuarı gezdiniz neler söylemek istersiniz?


Kemal KILIÇDAROĞLU- Çok güzel, Ankara’ya yakışan bir fuar, buna benzer fuarların olması lazım. Ankara bir kültür kenti, zaten öyle olması lazım. Geçmişte Ankara kültür kenti olmaktan biraz uzaklaştırılmıştı şimdi önemli adımlar atılıyor. Ressamlar var, inşallah tiyatroları, sinemaları, bütün kültür alanlarıyla Ankaralılara hizmet edilir. Dolayısıyla bu sergiyi gezdim çok güzel. Keşke bu sergiyi Sayın Şentop da gelip gezse. Yani kültür nedir, sanat nedir, sanatçı nedir bir görebilse. Ders almak istiyorsa burada sanatçılar var sanatçılardan ders alabilir.