Kirazlı - Halkalı Metro İnşaatı alanında düzenlenen törene de katılan CHP lideri Kılıçdaroğlu, yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: Efendim hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Yine güzel bir İstanbul günündeyiz. Dışarıda güneşimiz var, bir fabrikayı gezdik, 16 milyon İstanbulluya ekmek üretecek olan bir fabrikanın nasıl yapıldığını birlikte gördük, gezdik, ilçelerle sohbet ettik.


Değerli arkadaşlarım, yeni bir siyaset anlayışını Türkiye’ye getirmek istiyoruz. Siyaset halka hizmet etmekse ki biz öyle anlıyoruz ve öyle yapıyoruz. Bütün Belediye Başkanlarımız halka hizmet etmek için 24 saati kullanıyorlar, 24 saat çalışıyorlar, o zaman biz halka hizmeti nasıl götüreceğiz? Hangi anlayışla bizim felsefemiz ne olacak? Bu felsefenin ipuçlarını Sayın Başkan konuşurken zaten ifade etti. Dedi ki, 16 milyon için çalışıyoruz, şeffaf bir yönetim var, halka hesap veriyoruz. Olağanüstü sözler bunlar. Bizim siyaset kurumunun henüz daha içine sindiremediği olağanüstü sözler. Eğer siyasetçi kullandığı paranın halkın parası olduğunu bilir ve o çerçevede harcadığı her kuruşun hesabını halka verirse yeni bir siyaset anlayışını inşa etme yolunda adım atıyoruz demektir. Bütün Belediye Başkanlarımız aynı felsefeyle yola çıkıyorlar ve aynı felsefeyle çalışıyorlar.

Düşünebiliyor musunuz hükümetin dışarıdan aldığı krediden bizim Belediye Başkanlarımız çok daha ucuza kredi bulabiliyorlar. Neden? Daha güvenilir. Neden? Bilançoları, bütçeleri daha şeffaf. Herkes baktığında, işin uzmanı baktığında evet diyor bu bilanço yeterli, bu bütçe yeterli dolayısıyla ben size daha düşük kredi verebilirim diyor. Bu şu anlama geliyor, Türkiye’yi yönettiğimizde de aynı tablo ortaya çıkacaktır. 83 milyon insanımız Londra’daki bir avuç tefeciye mahkum edilmeyecektir. Bu o anlama geliyor. Bütün Türkiye’de hepimiz çalışacağız, hepimiz üreteceğiz, hepimiz kazanacağız ve bu ülkede yoksulluğu tarihe gömeceğiz. İstanbul aslında küçük bir Türkiye. Dünyanın en önemli metropollerinden birisi. 21.yüzyılda hala İstanbul’un ulaşım sorununu çözemiyorsak dönüp bakmamız lazım neden çözülemedi bugüne kadar.

Temel atmak kolay koyarsınız bir kürsü mikrofonlar tamam, çağırırsınız vatandaşları temel atarsınız ondan sonra? Ondan sonrası önemli. Attığınız temel hayata ne zaman geçecek, planlamasını yaptınız mı, yapmadınız mı, kaynağını buldunuz mu bulmadınız mı asıl önemli olan bu. Geçenlerde 15 milletvekilimizi Şanlıurfa’ya gönderdik. Sayın Başkan, Şanlıurfa’da şehir hastanesinin 5 kez temeli atılmış, kürsüler kurulmuş, temeller atılmış. Bende tabi konuşma sırasında herhalde inşaat devam ediyor diye söyledim. Hayır dediler efendim ortalıkta inşaat diye tek bir tuğla bile yok. 5 kez temel atılmış. Burada da benzer olay. Güzel metro yapacağız diyorlar, açılışlar tamam, temeller tamam arkası yok. Şimdi arkasını Büyükşehir Belediye Başkanımız ekibiyle beraber dolduruyor. Bir şey daha söyledi, işi uzmanıyla beraber, arkadaşlarımızla beraber yapıyoruz dedi. Özellikle ben bir kadın kardeşimiz, hocamız ilk açılışı o yaptı Raylı Sistemler Daire Başkanı. Bu mücadeleyi yapan bir kadın olması dolayısıyla da ayrıca çok mutlu olduğumu da ifade etmek isterim. Kadına yönelik şiddetin hala Türkiye’nin gündeminde olduğu bir dönemde bir Büyükşehir Belediyesinde bir kadının Raylı Sistemler Daire Başkanı olması ayrıca Türkiye içinde, dünya içinde anlamlıdır. Bu bağlamda da biz işi ehline teslim etme konusunda ne kadar kararlı ve inançlı olduğumuzu da gösteriyoruz. İşi ehline teslim ettiğinizde ne oluyor? Yine Sayın Başkan söyledi, israf olmuyor israf. Eğer israf haramsa, israf savurganlıksa, israf milletten alınan vergilerin amacına uygun harcanmamasıysa, ayrı bir dünyaysa o dünya bize kapalıdır. Biz her kuruşun yerli yerinde harcanmasını isteriz. Her kuruşun hakkını vermek isteriz. Çünkü biliriz ki o paranın içinde tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır.

Bu bağlamda bakıyoruz ve bu bağlamda düşünüyoruz. Belediye Başkanlarımıza engeller çıkarıyorlar. Sanıyorlar ki biz bu engelleri çıkardığınızda Belediye Başkanları hizmet üretemez. Hayır efendim. Belediye Başkanı arkadaşlarıma söyledim asla şikayet etmeyeceksiniz. Göreviniz önünüze çıkarılan engel ne kadar büyük olursa olsun onu aşıp hizmete devam edeceksiniz ve Belediye Başkanlarımızda bunu yapıyorlar. Hizmetse hizmet evet, hesap vermekse hesap vermek. Yeni siyaset anlayışının temel unsurlarından biriside şudur, halka hesap vermenin onurlu bir görev olduğunu siyasetçi kabul etmek zorundadır. Ben milletime hesap veriyorum ne kadar güzel bir şey. Onun parasını harcıyorum ne kadar güzel bir şey. Harcadığım paranın karşılığını alkış olarak alıyorum evet. Harcadığım paranın karşılığında Allah razı olsun güzel hizmet yapmış dendiği andan itibaren biz zaten dünyanın en mutlu insanı oluruz. Yeni bir siyaset anlayışı bu ve yeni bir siyaset anlayışı sevgi üzerine kurulu. Sık sık tekrar ederim devlet kinle yönetilmez, öfkeyle yönetilmez, intikam duygusuyla bir devlet yönetilmez. Devlet bilgiyle yönetilir, birikimle yönetilir, erdemle yönetilir, tecrübeyle yönetilir, işi ehline verdiğiniz zaman o işi yönetmeniz çok kolaydır ana ilkeleri belirlersiniz siz. Verirsiniz, işi ehli olanlar alır o işi götürür ve sonlandırırlar.


Ve yine Belediye Başkanı arkadaşlarımdan şunu istedim. Asla ve asla işi ehline verirken özel bir politik tercih içine bu bizim partili getirelim bu işin başına ama o işi hiç bilmiyor. Olmaz, o işi bilecek. Çünkü biz ne istiyoruz? Başarı istiyoruz. Ne istiyoruz? Bu metro hattının temeli atıldı ama orada kaldı. Şimdi ne yapıyoruz? Temeli atıldı ama orada kalmayacak bu metro hattı bitecek. Nasıl bitecek? İşi verdiğiniz zaman ehline bu iş bitiyor. Finansmanıyla, yapımıyla, çalışmasıyla, takvimiyle her şey tamam. İşte ekmek fabrikasını açarken, daha doğrusu temelini gezerken, inşaat çalışmasını yerinde görürken başındaki kişi Genel Müdür gayet açık ve gayet net 2022’nin başında burada ekmek üretimine başlayacağız diyor takvimini söylüyor. Şu tarihte inşaat bitecek, şu tarihte makinalar birbirine montajı yapılacak, 2022’nin başında da biz burada ekmek üretmeye başlayacağız diyor. Nedir? Bir mühendis gözüyle inşaatın ne zaman başlayacağını, ne zaman sonlanacağını bütün ayrıntıları koymuş, planlarını yapmış. İşi ehline teslim ettiğiniz zaman işlerin ne kadar kolay yürüdüğünü görüyorsunuz. Girift bir iş değil aslında kolay bir iş. Neden? Zaten mühendisin görevi o, o işi en iyi o biliyor. O bildiğine göre de ona teslim edeceksiniz ve sonlandıracak.


Değerli arkadaşlarım, kalıcı ve köklü çözümler, bu da çok önemli. Sayın Başkan konuşmasında, köklü çözümler, kalıcı çözümler çünkü yapay çözümler, geçici çözümler sorunu çözmez tam tersine sorunu derinleştirir çözümünü daha pahalı hale getirir. Kalıcı ve köklü çözümler ürettiğiniz zaman hem kısa sürede sorunu çözersiniz, hem maliyeti büyük ölçüde düşürmüş olursunuz. Bunu yapıyoruz, bunu yapmaya çalışıyoruz, bunun mücadelesini veriyoruz ve mutlaka başarı sağlayacağız.


Değerli arkadaşlarım, yeni siyaset anlayışında bir şey daha yapıyoruz, yapacağız. Binlerce mağdur olan insanımız var. İzlenen yanlış ekonomik politikalar sonucunda mağdur olan insanlarımız var. Büyük mağduriyetler yaşanıyor. O kadar büyük mağduriyetler yaşanıyor ki insanlar hayatlarına son verecek noktaya gelebiliyorlar. Bir insanın yaşadığı ekonomik buhran nedeniyle hayatına son vermesi her siyasetçinin oturup düşünmesini zorunlu kılar. Nasıl bir yönetim anlayışı sergiledik ki insanlar yaşanan ekonomik kriz karşısında hayatlarına son veriyorlar. Ve nasıl bir atmosfer yarattık ki kişiler Bağ-Kur primlerini dahi ödeyemiyorlar, sosyal güvenlik primlerini ödeyemiyorlar. Verilen banka kredilerinin taksitini bırakın faizini dahi ödeyemiyorlar. Bu mağduriyetleri telafi edeceğiz. Kesinlikle telafi edeceğiz.


Esnaf kardeşlerime Esnaf Kefalet Kooperatifinden veya Halk Bankasından veya diğer bankalardan kredi verildi güzel. Kredileri aldılar, ödeyemediler dükkanlar kapalı. Efendim erteleyeceğiz bunu ama daha yüksek bir faizle. Buradan bütün esnaf kardeşlerime sesleniyorum, Allah’ın izniyle iktidar olduğumuzda aldığınız o kredilerin faizlerini tamamen sileceğiz ve telafi edeceğiz sizin mağduriyetinizi, sileceğiz.


Çiftçi kardeşlerime de sesleniyorum, onlarında ciddi bir mağduriyeti var. Yemi alıyor dolarla, fideyi alıyor dolarla, tohumu alıyor dolarla, saman geliyor dolarla, elektriği dolarla, doğalgazı, her şeyi. Kredi almış güzel, ister Ziraat Bankasından, ister diğer bankalardan başka tarım kredi kooperatiflerinden kredi almış faizini ödeyemiyor, zarar ediyor. Ektiği ürünün karşılığını alamıyor. Sahip çıkanı da yok. Buradan bütün çiftçi kardeşlerime sesleniyorum, sizin mağduriyetinizi de kesinlikle çözeceğim ve telafi edeceğim. Aldığınız kredilerin faizlerini tamamen sıfırlayacağım sadece anaparayı isteyeceğiz. Bu nedir? Bir haksızlığı, bir mağduriyeti gidermektir. Dükkanı kapat diyorsanız ne yapsın bu adam? Kapattım dükkanı kirayı mı ödedin? Hayır. Zararı mı ödedin? Hayır. Elektrik, doğalgazı mı ödedin? Hayır. Bankadan kredi verdim. Olmaz. Bu mağduriyetleri gidereceğiz.


Değerli arkadaşlarım, yerel yönetimlerden başladık merkezi yöneteme kadar. Yerel yönetimlerdeki başarımız merkezi yönetimde sağlayacağımız başarının işaretleridir. Türkiye’yi bu bölgede en kısa sürede bütün sorunlarından arındırıp görkemli, güvenilir, saygınlığı giderek artan bir ülke haline getireceğiz. Demokrasisi gelişmiş, insan haklarına saygılı, kadın – erkek toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, herkesin aşının, herkesin işinin olduğu, evlatlarımızın geleceklerini yurtdışında değil Türkiye coğrafyasında aradıkları güzel bir Türkiye’yi inşa edeceğiz. Kararlıyım bunu mutlaka ama mutlaka birlikte yapacağız. Birlikte Türkiye’yi aydınlığa çıkaracağız. Birlikte 83 milyon insanın Londra’daki bir avuç tefeciye hizmet etmesine son vereceğiz. Biz üreteceğiz, biz alın teri dökeceğiz ve biz kazanacağız. Bunu yapacağız, beraber yapacağız. Esnafıyla, çiftçisiyle, memuruyla, emeklisiyle, işçisiyle beraber yapacağız, birlikte yapacağız.
Efendim Kandilinizi kutlayarak sözlerime son veriyorum. Hepinize en içten sevgiler, saygılar sunuyorum. Tekrar bu yatırımın sonlandırılması için çaba harcayan başta Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekip arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyorum. Sağ ol Sayın Başkan.
Tüm Fotoğraflar İçin Tıklayınız...