Çin Başkonsolosluğu önünde Uygur Türkleri için gerçekleşen eyleme katılan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, kendisinin de içinde bulunduğu bir heyetin Çin’e giderek inceleme yapması için çağrıda bulunarak, Çin’in kapılarını açması gerektiğini ifade etti. 
 Doğu Türkistanlı vatandaşlar İstanbul’da Çin Başkonsolosluğu önünde, Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde kaybolan akrabaları için eylem yaptı. Eyleme Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ve beraberindeki partililer de eşlik etti. Çin ile imzalanan ancak henüz Meclis tarafından onaylanmayan Suçluların İadesi Anlaşmasına dikkat çekilen eylemde Genel Başkan Yardımcısı Özdağ bir konuşma gerçekleştirdi. Özdağ, Çin’in kapılarını açmasını ve kendisinin de içinde bulunacağı bir heyetin Doğu Türkistan’a giderek bölgede inceleme yapması gerektiğini ifade etti. 


 “GİDELİM DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ CAMİLERİ GÖRELİM, KAMPLAR VAR MI YOK MU ONLARI GÖRELİM”


 Çin’in kapıları açması gerektiğini ifade ederek, bölgede araştırma yapılması için Türkiye’den temsilcilerle Çin’e gitmeyi teklif eden Genel Başkan Yardımcısı Özdağ, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Çin kapılarını açmadığı sürece onlarla ‘Suçluların İadesi Anlaşması’nı yapmamalıdır.  Yaparsa vebal altındadır tarih affetmez.  Millet affetmez, Doğu Türkistan’daki mazlumların yakası onları bırakmaz ve de bizim sahibimiz Allah Celle Celalühü affetmez. O nedenle lütfen bu anlaşmayı erteleyin, Çin’e deyin ki, ‘kapınızı açın.’ Dönelim gidelim hep beraber, ben de gideyim Gelecek Partisi’nin bir yetkilisi olarak, bütün Meclisteki partilerin yetkileri hep beraber gidelim Doğu Türkistan’daki camileri görelim, kamplar var mı yok mu onları görelim.  O kaybolan inşaların tek tek isimlerini çıkaralım. Türkiye Cumhuriyet Devleti bunları hemen araştırsın, Dışişleri Bakanı ile. Sizlerle irtibata geçsin” dedi.


“ZULÜMLERLE İLGİLİ O İDDİALARI ORTADAN KALDIRMADAN BU ANLAŞMA YAPILMAMALIDIR”


 Suçların İadesi Anlaşması’nın kabul edilememesi için milletvekillerine seslenen Özdağ, “40 – 50 bin civarında Doğu Türkistanlı Uygur Türkü yaşıyor Türkiye’de.  En fazla 60 bin diyorlar. Bunların hepsinin adresi belli, sorsunlar, ‘hangi akrabanız kayıp’, ‘adı bu.’ Çin’e gittiğimizde araştıralım bunları. Varsa onlar dönelim telefonla diyelim ki, ‘Ahmet Bey, Ayşe Hanım, anneniz burada, bacınız burada, kızınız burada, evet bunların hepsi spekülasyon, konuşun’ diyelim. Gerekirse onları alıp buralara getirelim. ‘Kapımız hep açık, gönlümüz açık’ diyelim onlara. Çin de şu kapılarını bir açsın, bu anlaşmayı Çin kapılarını açmadan, Çin, Doğu Türkistan’daki bütün zulümlerle ilgili o iddiaları ortadan kaldırmadan bu anlaşma yapılmamalıdır. Mustafa Şentop, yapmamalısınız.  Meclisteki milletvekilleri, vicdanlarınıza sesleniyorum sizin, sizin de Allah’ınız var, sizin de Peygamber’iniz var, sizin de kitabınız var, sizin de çocuklarınız var. Eğer çocuklarınız Çin’de Doğu Türkistan’da yaşasaydı, babanız, anneniz… Bunların ıstırabını duysaydınız ne hissederdiniz” ifadelerini kullandı.